Industrii
AcasăActualMediul de afaceri a venit cu propuneri de îmbunătățire a politicii bugetar-fiscale....

Mediul de afaceri a venit cu propuneri de îmbunătățire a politicii bugetar-fiscale. Care sunt problemele sesizate de asociațiile de business

După lansarea în dezbatere publică de către Ministerul Finantelor al Republicii Moldova a politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2023, mediul de afaceri din Republica Moldova a venit cu propriile evaluări și propuneri de îmbunătățire a legislației. În cadrul dezbaterii organizate miercuri 23 noiembrie sub egida Agenda Naţională de Business, reprezentanții asociațiilor de business au insistat pentru îmbunătățirea documentului și au subliniat nevoia asigurării predictibilității politicii bugetar-fiscale.
”Oamenii de afaceri au apreciat negativ lansarea în dezbatere publică pentru o perioadă de mai puțin de 10 zile a unui document care schimbă regulile pieței și anunță noi niveluri de taxe și accize, cu 5 săptămâni înainte de intrarea efectivă în vigoare. Astfel, agenții economici nu au suficient timp la dispoziție să își facă planurile pentru anul viitor”, se arată într-un comunicat al Agendei Naționale de Business.
Astfel, printre problemele sesizate de asociațiile de business se numără cota diferențiată de TVA în agricultură, creșterea accizei la produsele alcoolice și de tutun la un nivel mult mai mare decât cel stabilit prin calendarul legal existent în domeniu, reducerea de la 100.000 de lei la 10.000 de lei a limitei maxime a achizițiilor în numerar de la persoanele fizice, introducerea conceptului de prețuri de transfer, fără norme metodologice și cu amenzi uriașe în caz de neconformare și prelungirea cu șase luni a patentei de întreprinzător în domeniul comercial.
De asemenea, au fost apreciate negativ lipsa ajustării scutirilor la impozitul pe venit cel puțin cu rata inflației și excluderea cotei maxime la taxele locale.
”Oamenii de afaceri s-au întrebat de ce politica bugetar-fiscală nu prevede nimic despre extinderea bazei de impozitare, care ar aduce mai mulți bani la buget, sau despre măsuri de oprire a exodului forței de muncă”, se mai arată în comunicat.
Totodată, mediul de business și-a manifestat deschiderea pentru organizarea unor mese de lucru cu reprezentanții autorităților pentru a îmbunătăți legislația și a crea premisele unei dezvoltări și creșteri economice sănătoase și durabile, într-un cadru legal predictibil și care să încurajeze concurența reală, fără discriminări.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
cer acoperit de nori
2.7 ° C
3.2 °
2.7 °
99 %
3.6kmh
100 %
mar
6 °
mie
5 °
joi
4 °
vin
3 °
sâm
1 °
Real Business Ro DI_4410