Compania moldovenească AGA Tech exportă utilaje industriale în Africa, dar vinde acasă doar 5% din produse. BP a aflat despre acest lucru la expoziția FOOD TECHNOLOGY 2023, unde producătorii locali și străini au prezentat cele mai noi tehnologii și echipamente de ultimă generație pentru industria ospitalității. Am stat de vorbă cu Eugen Fistican, specialist în vânzări al primei companii din Moldova care produce mașini industriale de spălat și uscat sub marca AGA Tech. Aflați în acest interviu de ce ponderea clienților locali este neînsemnată și care sunt avantajele mașinilor de spălat uriașe.
Povestiți-ne despre produsele dumneavoastră
Producem mașini industriale pentru segmentul HoReCa, și anume pentru hoteluri și restaurante mari, unde volumul de articole care trebuie spălate este foarte mare. În acest moment avem mașini de spălat cu o capacitate de 16 până la 75 kg, dar mergem înainte și plănuim să dezvoltăm mașini pentru 110 și 220 kg. De asemenea, construim uscătoare de rufe cu tambur de la 18 la 75 kg. Între timp, o mașină de 150 kg este în curs de dezvoltare.
Care este diferența dintre o mașină de spălat industrială și o mașină de spălat menajeră?
Hotelurile și restaurantele mari cu o cameră de spălare dedicată pentru fețe de masă sau cearșafuri folosesc mașini industriale. Acestea funcționează mult mai mult decât mașinile casnice – 18 ore pe zi. De asemenea, sunt concepute pentru o utilizare intensivă: toate piesele care intră în contact cu detergenții sau apa sunt fabricate din oțel inoxidabil.
Setările trebuie să fie și ele „complicate”?
Există mult mai multe opțiuni disponibile în cazul mașinilor industriale. În timp ce la mașinile de uz casnic trebuie să selectați un singur mod, aici puteți seta nivelul apei, temperatura și viteza tamburului la spălare și centrifugare. De asemenea, are 14 funcții suplimentare – poate fi conectat la o unitate de dozare automată și, în funcție de operațiunea sau de programul selectat, formează tipul de detergent necesar pentru spălarea respectivă.
Cât costă astfel de mașini?
Prețurile variază. Cel mai simplu uscător de 18 kg costă 3998 euro. În ceea ce privește mașinile de spălat, cea de 16 kg pornește de la 6.000 de euro. Cea mai mare mașină de 75 kg vine în mai multe configurații: încălzirea poate fi pe gaz, electrică sau cu abur, iar mașina poate avea un mecanism de înclinare pentru a facilita încărcarea și descărcarea rufelor. Vârful de gamă începe de la 22.000 de euro.
De ce depinde prețul?
Prețurile depind de lista de prețuri pentru piețe, deoarece aceasta este defalcată pe regiuni. Concurența și echipamentul real al fiecărei mașini în parte joacă, de asemenea, un rol.
Vă comercializați la nivel local?
Chiar dacă este o firmă moldovenească și asamblarea are loc pe plan local, noi lucrăm mai mult pentru export. Adevărul este că piața moldovenească este foarte mică. Bineînțeles, există clienți în Moldova care folosesc deja produsele noastre, există clienți potențiali. Dar ponderea lor este în cel mai bun caz de 5%. Tot restul merge la export.
Unde anume?
Exportăm mai ales către foștii parteneri ai vechiului brand AGA. Aceștia sunt Italia, România, Serbia și Germania. Apropo, avem o mulțime de clienți din Africa de Nord – Algeria, Tunisia și Egipt.
De ce există o astfel de cerere?
Vechea marcă italiană era foarte solicitată acolo, iar cei mai mari distribuitori istorici ai acesteia se aflau acolo. Tot ceea ce am făcut până acum a fost exportat acolo. În ultimii ani, Europa s-a deschis și ea pentru noi.
De cât timp este AGA Tech pe piață?
Compania în sine este pe piață de doi ani. Dar, în toată această perioadă, am proiectat și dezvoltat mașini de la zero. Primele livrări au fost către vechii clienți ai mărcii AGA, care au venit din Italia. Așadar, tot ceea ce am produs până acum a fost exportat către partenerii noștri din Italia. Abia în 2022 a fost posibil să exportăm noi înșine, iar acum căutăm distribuitori în țările CSI, în UE și chiar în America.
De ce ați venit la expoziția FOOD TECHNOLOGY 2023?
Suntem aici pentru a ne face un nume și pentru a arăta că astfel de echipamente există în Moldova și că nu este nevoie să mergem în Italia pentru a le cumpăra. Aceasta este prima unitate de producție de acest gen din Moldova și nu există alte analogii.
Precizăm că, potrivit site-urilor data2b și b2bhint, în 2021 AGA Tech a avut vânzări nete de 452.600 de lei (25.500 de dolari), iar pierderile nete au ajuns la 1,26 milioane de lei (71.500 de dolari). Astfel de pierderi pot fi explicate prin faptul că firma făcea investiții. În același timp, compania avea active în valoare de 5,5 milioane de lei (311,1 mii de dolari) și avea 21 de angajați.