Industrii
AcasăActualMaia Sandu: Acum inflația crește peste tot. Președintele a explicat de ce...

Maia Sandu: Acum inflația crește peste tot. Președintele a explicat de ce inflația în Republica Moldova este mai mare

În Republica Moldova inflația este mai mare pentru că ponderea consumului de resurse energetice în bugetul nostru este mult mai mare, decât ponderea consumului de resurse energetice în bugetul unui cetățean dintr-o țară europeană. Declarația a fost făcută de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul emisiunii ”Cutia Neagră” de la TV8.

”Și la fel, ponderea consumului de produse alimentare în bugetul nostru este mai mare decât în alte țări. Asta vorbește despre sărăcia noastră, pentru că de obicei oamenii cu venituri mai mici sunt obligați să cheltuie pentru utilități, energie și mâncare, și foarte puțin le rămâne pentru alte necesități. În țările unde salariile sunt normale, unde economiile sunt dezvoltate, oamenii plătesc mai puțin și pentru energie, și pentru produsele alimentare”, a menționat Sandu.

Totodată, șefa statului a precizat că acum inflația crește peste tot, iar în moment ce țara nu poate controla prețurile externe din cauza lipsei resurselor energetice, Guvernul trebuie să crească veniturile cetățenilor.

”În primul rând, Guvernul trebuie să ofere oamenilor cu venituri mici compensații. Eu știu că Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează la mecanisme țintite așa încât să nu se întâmple ca în iarna trecută când au primit compensații toți – și cei care aveau nevoie și cei care nu aveau nevoie”, a spus Maia Sandu.

Potrivit președintelui, menținerea stabilității prețurilor este prerogativa Băncii Naționale. ”Acum BNM a întreprins anumite măsuri, aceste măsuri vin să tempereze creditele care au efect inflaționist”, a adăugat Maia Sandu.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Policontract DI_4403
Chișinău
cer senin
25.2 ° C
25.2 °
25.2 °
50 %
1.5kmh
0 %
lun
33 °
mar
36 °
mie
35 °
joi
28 °
vin
34 °
Real Business Ro DI_4410