Industrii
AcasăActualLucrările de construcție a apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași vor fi declarate de utilitate publică

Lucrările de construcție a apeductului Chișinău-Strășeni-Călărași vor fi declarate de utilitate publică

Lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași și de dezvoltare a infrastructurii pentru gestionarea apei potabile vor fi declarate de utilitate publică de interes național. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul respectiv, iar Comisia mediu și dezvoltare regională – coraportul, pentru prima lectură. Documentul va fi înaintat pentru aprobare în plenul Legislativului.

Potrivit proiectului, conducta principală pentru transportul apei are o lungime de aproximativ 53 km și va asigura alimentarea cu apă potabilă de calitate în jur de 28 de mii de locuitori din raioanele Strășeni și Călărași. În procesul de elaborare a proiectului tehnic au fost stabilite aproximativ 192 de loturi de teren în aliniamentul traseului, inclusiv 103 care sunt în proprietate privată. Astfel, documentul conține o procedură specială de expropriere aplicabilă lucrărilor de utilitate publică, cu despăgubiri ce vor fi făcute de către Guvern din mijloacele bugetului de stat.

Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” este finanțat de către Guvernul Germaniei prin intermediul băncii de stat ”Kreditanstalt für Wiederaufbau” (”KfW”) și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală din Republica Moldova. Valoarea totală a proiectului constituie 25 milioane de euro, inclusiv contribuția Republicii Moldova 2,65 milioane de euro.  Termenul de implementare este de până la 30 octombrie 2025.

”Unul din principalele obiective ale Republicii Moldova constituie asigurarea graduală a accesului la apă de calitate și sanitație adecvată pentru toate localitățile Republicii Moldova”, se arată în nota informativă a proiectului.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
ceață
4.4 ° C
4.4 °
4.2 °
99 %
2.6kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
12 °
Dum
13 °
lun
13 °
Real Business Ro DI_4410