Industrii
AcasăActualLeul moldovenesc continuă procesul de depreciere ușoară față de principalele valute de...

Leul moldovenesc continuă procesul de depreciere ușoară față de principalele valute de referință

Săptămâna care a trecut a fost caracterizată de două procese simultane pe piața valutară: aprecierea continuă a valutei americane USD pe piețele internaționale și continuarea procesului de depreciere ușoară a leului moldovenesc față de principalele valute din țările cu care Moldova deține relații economice, susține analistul economic, Veaceslav Ioniță, în cadrul celei mai recente analize.

Potrivit lui, leul moldovenesc s-a depreciat cu 1,6% față de 10 valute de bază din coșul valutar IVM-10 ajungând cu 2,7% mai slabă decât la începutul acestui an.

”De la începutul războiului din Ucraina, BNM a intervenit activ pe piața valutară, fapt ce a permis menținerea și chiar aprecierea valutei naționale față de principalele valute de referință din comerțului moldovenesc. Această apreciere a permis evitarea procesului de accelerare a inflației determinate de importuri. Însă pe de altă parte o valută puternică afectează exporturile moldovenești. Din acest motiv pentru noi este clară politica BNM de a relaxa puțin piața valutară, cea ce a dus la o depreciere ușoară a leului moldovenesc pe parcursul a ultimilor trei săptămâni”, spune analistul.

Totodată, el spune că, în săptămâna care a trecut, leul moldovenesc s-a depreciat față de 9 valute din coșul valutar, cu excepția lirei turcești, care trece printr-un proces lung de depreciere, iar inflația anuală în Turcia a ajuns la 70% în creștere cu 16% față de luna precedentă.

”De la începutul anului, leul moldovenesc s-a întărit față de 6 valute a principalelor parteneri comerciali ai Moldovei. Cel mai mult s-a apreciat față de lira turcească (+9,7%). Față de EURO leul moldovenesc în prezent este cu 0,8% mai puternic decât la începutul anului.

În același timp leul moldovenesc s-a depreciat față de 4 valute de bază. Cea mai mare depreciere este față de rubla rusească (-26,9%) însă această depreciere are specificul său, despre care am scris aici. Față de dolarul american leul moldovenesc s-a depreciat cu 7,0%. Această depreciere în cea mai mare parte este determinată de aprecierea valutei americane pe plan internațional, fenomen specific perioadelor de criză”, comunică Ioniță.

Față de perechea valutară EURO&USD, analistul informează că, leul moldovenesc are o poziție stabilă în ultimii 7 ani. ”Astfel, chiar dacă pe parcursul anului asistăm la o fluctuație de +/- 10% față de aceste două valute, totuși în fiecare an cursul valutar față de EURO&USD este relativ la fel. În prezent avem o tendință clară de apreciere a dolarului american care este cu aproape 2 lei sau 11% mai puternic decât în ultimii ani. Euro din contra a înregistrat o depreciere ușoară în ultimii doi ani. Însă această evoluție este cel mai mult determinat de contextul internațional și mai puțin de cel local”, a precizat el.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
MGM ro DI-4357
Chișinău
ploaie ușoară
23.9 ° C
25.2 °
23.9 °
55 %
1kmh
0 %
vin
24 °
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
35 °
Casalot Ro DI_4408