Asociațiile de business au cerut autorităților să amâne modificările la Legea Concurenței inițiate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Acestea au calificat amenzile propuse drept „draconice”, iar transpunerea normelor europene în domeniul protecției concurenței în legislația moldovenească drept prematură. În plus, antreprenorii mai spun că competența personalului Consiliului Concurenței este redusă și că acesta nu va putea face față implementării modificărilor.
Măsuri premature
Asociația Businessului European(EBA) și Asociația Investitorilor Străini (FIA) au remarcat în primul rând termenul prea scurt acordat pentru consultări publice pentru un document atât de important pentru întreaga economie – la doar o săptămână de la publicarea proiectului de lege, la 24 martie. Ministerul a elaborat documentul timp de trei ani.
În al doilea rând, comunitatea de afaceri consideră că este prematură transpunerea normelor UE în materie de concurență în legislația moldovenească. În plus, unele norme au fost transpuse declarativ, iar altele contrar directivelor europene, cum ar fi interdicția pentru instanța de judecată de a anula anumite decizii ale Consiliului Concurenței.
Asociațiile menționează, de asemenea, nivelul scăzut al personalului din cadrul Consiliului Concurenței, unde doar o treime dintre profesioniști au un nivel ridicat de competență în domeniul dreptului concurenței.
În plus, asociațiile spun că legea antimonopol era deja o problemă pentru toți actorii economici din țară, din cauza lipsei unei culturi a concurenței în rândul businessului și a cunoștințelor și practicii aprofundate a Consiliului Concurenței în aplicarea legii. Preocupările întreprenorilor au fost accentuate în special de mărimea extraordinară a amenzilor pentru încălcarea Legii concurenței (până la 5% din cifra de afaceri totală) și de lipsa unor orientări clare cu privire la ce comportament este interzis prin lege.
Iar modificările propun amenzi și mai mari, pe care mediul de afaceri nu și le permite, spune EBA.
Amenzi ”draconice”
Este vorba despre dublarea amenzilor pentru încălcarea normelor procedurale (maxim 1%) și a normelor materiale (maxim 10%) ale Legii concurenței; despre calcularea nivelului de bază al amenzilor și al penalităților cu titlu cominatoriu pe baza cifrei de afaceri a întreprinderilor în cauză; despre posibilitatea de a trage la răspundere societățile-mamă pentru acțiunile comise de filialele lor etc.
În plus, legea introduce conceptul de cifră mondială totală de afaceri , în care sunt luate în considerare vânzările companiilor pe piețele mondiale.
Asociațiile consideră că întreprinderile moldovenești nu sunt pregătite pentru astfel de amenzi, iar acest lucru ar descuraja investitorii.
Pe lângă amenzile mai mari, legea prevede, de asemenea, plăți mai mari pentru notificarea concentrării pieței (cumpărarea/vânzarea unei companii de către o altă companie de pe aceeași piață). Totodată, astfel de notificări trebuie trimise companiilor cu o cifră de afaceri mai mare de 20 milioane de lei pe an (aproximativ 1 milion de euro), în timp ce în România vecină – doar companiilor cu o cifră de afaceri mai mare de 4 milioane de euro, se arată într-un comunicat al EBA.
Asociațiile de afaceri spun că taxele pentru astfel de notificări ar trebui să fie eliminate (maxim 150 de mii de lei) sau înlocuite cu taxe de autorizare a concentrării și aduse mai aproape de realitățile moldovenești, astfel încât întreprinderile să nu fie nevoite să plătească sume enorme pentru intenția de a închiria spații comerciale.
Cota periculoasă
Conform proiectului de lege propus, o companie va fi considerată dominantă pe piață dacă deține o cotă de piață de 40%. În prezent, o poziție dominantă se acordă la 50% din cota de piață.
Autorii amendamentelor subliniază că astfel de norme sunt în vigoare în România, Germania, Estonia, Lituania, Slovenia, Polonia etc. În opinia lor, reducerea cotei de piață poate economisi resurse prin reducerea duratei și a costurilor investigațiilor și, astfel, poate eficientiza activitatea Consiliului Concurenței, întrucât pentru aplicarea articolului 11 din Legea concurenței este necesară o analiză economică detaliată, iar normele juridice sunt utilizate pentru a ușura sarcina probei și costurile de aplicare a legii pentru autoritățile de concurență, precum și pentru a reduce incertitudinea juridică.
Cu toate acestea, Asociația Businessului European(EBA) menționează că legislația UE nu impune stabilirea unui standard și consideră că reducerea standardului de poziție dominantă la 40% ar crește costurile de conformare pentru operatorii economici eficienți, precum și limitarea libertății relațiilor contractuale pentru ca întreprinderile să fie considerate dominante, sporind astfel incertitudinea cu privire la comportamentul pe piață pentru agenții economici. În plus, EBA a subliniat că impunerea unei obligații pentru companii de a dovedi prezența sau absența de poziție dominantă va spori incertitudinea pentru întreprinderile care operează pe piețe nereglementate, unde nu există acces la informații statistice și economice despre piață.