AcasăConstrucțiiLa Criuleni a fost lansată construcția unei centrale electrice fotovoltaice

La Criuleni a fost lansată construcția unei centrale electrice fotovoltaice

Deschiderea șantierului de construcție a centralei electrice fotovoltaice de 2,8 MW a avut loc astăzi în raionul Criuleni. Inițiativa face parte din seria de proiecte susținute și finanțate de Guvernul de la Beijing, în contextul Acordului de Cooperare tehnică și economică, semnat între Republica Moldova și Republica Populară Chineză, în anul 2011, transmite MOLDPRES.

„Proiectul centralei electrice fotovoltaice de 2,8 MW este unicul în Republica Moldova ca dimensiune și capacitate, construite până în prezent, atât în sectorul privat, cât și în sectorul public. Mă bucur că sectorul public, prin acest tip de inițiative, își consolidează rolul de sector-exemplar, urmând ca și celelalte ramuri ale economiei să-i preia exemplul. Proiectul respectiv va contribui la atingerea obiectivelor politicilor statului trasate în domeniul energetic și de mediu, precum și la sporirea securității energetice a țării, la creșterea ponderii energiei regenerabile în consumul de energie și, nu în ultimul rând, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a afirmat Mihail Lupașcu, secretar de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI).

Potrivit lui Lupaşcu, pe lângă impactul considerabil al proiectului la realizarea obiectivelor strategice, extrem de importante pentru Republica Moldova, acest parc fotovoltaic va aduce beneficii directe cetățenilor raionului Criuleni, prin crearea locurilor noi de muncă, reducerea cheltuielilor bugetare a instituțiilor publice pentru asigurarea cu energie electrică și, ca rezultat, direcționarea economiilor monetare către alte necesități stringente de pe agenda organului executiv al raionului.

Centrala electrică va permite generarea unei cantități de energie suficientă să acopere în totalitate cererea de electricitate a instituțiilor publice din raionul Criuleni, precum ar fi instituții medicale, educaționale și clădirile administrative, contribuind la reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu peste o mie de tone CO2 anual.

Valoarea proiectului este de aproximativ 3,7 milioane euro, bani oferiți de Guvernul Chinei.

Sursa: moldpres.md

alocapitala
bazadedate

„Trei întrebări fără politică”

Noi deschidem o nouă rubrică pe YPNews sub denumirea "Trei întrebări fără politică". Oaspeții rubricii vor fi, în general, oameni de afaceri, însă sperăm...
Papir Print Ro DI-4381
Chișinău
cer acoperit de nori
7.7 ° C
8.2 °
7.7 °
97 %
0.5kmh
90 %
joi
12 °
vin
18 °
sâm
20 °
Dum
25 °
lun
19 °
Imona Grup ro DI-4368