Industrii
AcasăActualLa 1 aprilie, a intrat în vigoare noua lege privind asigurarea obligatorie...

La 1 aprilie, a intrat în vigoare noua lege privind asigurarea obligatorie RCA. Ce s-a schimbat

Începând cu 1 aprilie 2023, va intra în vigoare noua Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse de vehicule. Actul normativ vine să fortifice cadrul regulator ce vizează protecția păgubiților și prevede majorarea limitelor de răspundere acoperite prin asigurarea RCA de la un milion de lei la un nivel de 100.000 euro, în cazurile de avariere sau distrugere a bunurilor. 

La fel, pentru vătămări corporale și decese produse în unul și același accident, limita de despăgubire se stabilește pentru accidente la un nivel de 100.000 euro – pentru o parte vătămată sau la un nivel de 500.000 euro – indiferent de numărul părților vătămate.

De asemenea, prin lege se introduce o nouă categorie de despăgubiri pentru prejudicii morale ca urmare a dizabilității sau a decesului persoanelor implicate în accidentul rutier, limita de despăgubire fiind de 5 000 de euro pentru o parte vătămată sau de 10 000 de euro, indiferent de numărul părților vătămate. În acest scop, documentul prevede o formulă de calcul privind cuantumul despăgubirii în funcție de prejudiciul moral produs.

Totodată, în noua lege a fost introdus conceptul de „decontare directă”, în baza căruia, asiguratul poate opta pentru un serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asigurați. Astfel, în cazul producerii unui accident, asiguratul va interacționa cu propriul asigurător și nu cu asigurătorul păgubitului.

În scopul evitării unor manipulări ce vizează cuantumul despăgubirilor și cheltuielilor aferente reparației vehiculelor, noua lege obligă asigurătorii să utilizeze sistemele informaționale automatizate de evaluare în domeniul auto. Acestea au la bază prețuri din cataloagele producătorilor de piese de schimb, părți componente și materiale necesare reparației și corespund cerințelor stabilite în actele normative ale autorității de supraveghere.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
45 %
2.1kmh
0 %
mie
20 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
20 °
Dum
21 °