Republica Moldova ca să-și renoveze infrastructura, să se dezvolte, are nevoie de circa 8,5% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce înseamnă aproape 23 de miliarde de lei, bani pe care Bugetul Public nu îi are în acest sens. Tot ce poate face Republica Moldova, în direcția dată, este să se împrumute pe extern, în condițiile în care datoria publică a Guvernului, pe extern, este mică; iar dobânda pe care o plătește pentru împrumuturile externe este mult mai conformabilă față de a celor interne. Declarații în acest sens a făcut Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul ediției de vineri, 3 martie, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.
Expertul spune că cetățenii moldoveni au obligația de a o achita din impozite datoria Guvernului și datoria Administrației Publice Locale. Aceste datorii sunt împărțite la rândul lor în două categorii: datoria externă (împrumuturile din afara țării) și datoria internă (împrumuturile de la băncile moldovenești). În luna februarie curent, cel mai probabil datoria publică a Guvernului Republicii Moldova a depășit 100 de miliarde de lei, în condițiile în care la sfârșitul anului 2022 era de 99,2 miliarde de lei. Deși în ultimii trei ani, ani de criză: pandemia din 2020, creșterea prețurilor din 2021 și criza energetică din 2022, plus războiul din Ucraina; datoria Guvernului Republicii Moldova practic s-a dublat. De la 52,8 miliarde de lei în 2019 la 99,2 de miliarde de lei în 2022. Din acești 99,2 miliarde de lei, circa 64,1 miliarde de lei este datoria externă, iar 35,1 miliarde de lei – datoria internă.
Despre datoria internă, economistul declară că datele din luna februarie curent arată că aceasta era de 35,1 miliarde de lei. În 2022 nu a avut creștere, deoarece Guvernul a ales să se împrumute mai mult din exterior din cauza că dobânda la împrumuturile interne erau foarte mari. A fost de doar 1,2 miliarde de lei creșterea datoriei interne în 2022, iar în primele două luni ale anului curent de 600 de milioane de lei creștere.
Potrivit expertului, în 2022 Guvernul de la Chișinău a primit din exterior 17,7 miliarde de lei, dintre care 4,5 miliarde de lei sub formă de granturi, iar 13,2 miliarde de lei – împrumuturi. Dublu față maxima istorică precedentă din 2021 când au venit 9,2 miliarde de lei: 2,4 miliarde de lei granturi li 6,7 miliarde de lei – împrumuturi. În 2020 suportul extern a fost de 8 miliarde de lei.
Veaceslav Ioniță a remarcat că în 2022 Republica Moldova a plătit dobânzi pentru împrumuturile externe de 2,7 miliarde de lei. Deoarece s-au redus împrumuturile interne, care erau foarte scumpe, și s-au luat împrumuturi externe, s-au economisit 300 de milioane de lei. În acest an, Guvernul anticipează să plătească 5,5 miliarde de lei pentru dobânzile la împrumuturi, însă suma ar putea fi mult mai mică, deoarece împrumuturi interne nu s-au prea luat. „Împrumuturile externe sunt de două ori mai mari decât împrumuturile interne. Din cele 99,2 miliarde de lei care reprezintă datoria publică a Guvernului Republicii Moldova, 64,2 miliarde de lei sunt externe, iar 35 miliarde de lei – interne. Pentru cele externe plătim 600 de milioane de lei dobândă, iar pentru interne – 2,2 miliarde de lei pentru dobândă. Împrumuturile externe sunt cu mult mai ieftine”, a remarcat Veaceslav Ionoță.