Industrii
AcasăActualIoniță: Prețurile medii la apartamente stagnează pentru al treilea trimestru consecutiv, înregistrând...

Ioniță: Prețurile medii la apartamente stagnează pentru al treilea trimestru consecutiv, înregistrând o ușoară scădere în primul trimestru din 2023

Prețurile medii la apartamente în mun. Chișinău stagnează pentru al treilea trimestru consecutiv, înregistrând o ușoară scădere în primul trimestru din 2023. Declarația a fost făcută de expertul economic IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță pe blogul său, precizând că prețurile se vor opri cel mai probabil la 730 Euro/m2.

”Trebuie să menționăm că după maxima din tr. IV 2008, când apartamentele au ajuns la 900 Euro/m2 au urmat 12 ani de cădere a pieței, iar din 2021 a început o creștere bruscă a prețurilor, fapt care a speriat puțin compărătorii. Creșterea bruscă a continuat până în tr. II din 2022 fiind determinată de prețurile mici din perioada precedentă, veniturile substanțial mai mari ale populației, dar și posibilitățile de contractare a creditelor imobiliare, care au cunoscut în această perioadă cea mai mare creștere din istoria Moldovei”, a explicat analistul.

Însă deja al 3-lea trimestru asistăm la o stagnare a prețurilor, iar în primul trimestru din 2023 va fi înregistrată chiar o ușoară scădere a lui. Potrivit lui Ioniță, stagnarea este determinată de criza economică, îngrijorările populației cauzate de războiul din Ucraina, înăsprirea politicii monetare a BNM care a fus la scumpirea de două ori a creditelor ipotecare, dar și creșterea prea bruscă a prețurilor în ultimi doi ani.

”Aici trebuie să menționăm că mai corect ar fi să utilizăm sintagma: recuperarea prețurilor, dar nu creșterea lor, deoarece noi încă nu am ajuns la nivelul din 2008, în condițiile când salariul populației în prezent este de 4 ori mai mare decât atunci”, a precizat el.

Ioniță a mai spus că prețul mediu la apartamentele noi în mun. Chișinău s-au plafonat la nivelul de 880-890 Euro/m2, iar a celor de pe piața secundară la 680-690 Euro/m2.

”În opinia mea piața imobiliară se va înviora începând cu a doua jumătate a anului 2023, fiind impulsionată de reducerea substanțială a ratei inflației, depășirii fazei critice a crizei economice, ieftinirii creditelor ipotecare, dar și datorită cererii amânate din 2022”, a conchis expertul.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni
Chișinău
cer senin
1.2 ° C
1.2 °
1.2 °
93 %
1.5kmh
0 %
lun
18 °
mar
9 °
mie
4 °
joi
8 °
vin
10 °
Imona Grup ro DI-4368