Industrii
AcasăActualIoniță: Leul moldovenesc a înregistrat cea mai puternică apreciere din ultimii 2...

Ioniță: Leul moldovenesc a înregistrat cea mai puternică apreciere din ultimii 2 ani

Săptămâna aceasta leul moldovenesc a înregistrat cea mai puternică apreciere din ultimii 2 ani — 2,4%. Totodată, euro a ajuns la cel mai slab nivel față de USD din ultimii 20 ani. Declarația a fost făcută de analistul Veaceslav Ioniță, în cadrul ediției de vineri, 8 iulie, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

«Dacă leul moldovenesc timp de o săptămână înregistrează o modificare de curs de vreo 2%, aceasta este deja peste pragul psihologic», a spus expertul.

Potrivit lui, este o apreciere atipică și foarte rară în istoria evoluției leului moldovenesc.

«Leul s-a apreciat față de majoritatea  valutelor și față de coșul valutar. Dacă săptămâna trecută leul, în mediu, era mai slab față de euro și dolar luate împreună cu 1,7%, în aceasta săptămână el s-a întărit cu 0,4%», a explicat economistul.

În același timp, toate valutele s-au depreciat față de dolarul american și de leul moldovenesc respectiv . «În prezent noi suntem într-o criză destul de profundă, omenirea se află într-o “zonă de turbulență puternică”. Întotdeauna în perioada de criză investitorii se ascund în valută puternică — în dolar», a adăugat Ioniță.

În privire la euro, el s-a depreciat. Potrivit expertului, aceasta s-a întâmplat din cauza că economia germană, care este colosul Europei pe care se ține euro, după 30 ani de zile, prima dată a înregistrat un deficit al balanței comerciale — un miliard de dolari.

«Deci, criza mondială așteptată, zona de incertitudine, plus economia germană au făcut  ca euro și majoritatea valutelor să se deprecieze. Aceasta va dura câteva săptămâni, sau o lună de zile. Dar, euro în 2-3 luni, oricum va avea tendința de a se aprecia», a conchis Ioniță.

Totodată, rubla rusească după o perioadă lungă de apreciere a înregistrat o depreciere puternică față de principalele valute de referință.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer senin
18.3 ° C
18.3 °
18.2 °
88 %
5.1kmh
0 %
joi
30 °
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
34 °
lun
30 °
Intertext ro DI-4356