Industrii
AcasăActualIoniță: Înăsprirea politicii monetare ”fugărește” persoanele fizice din bănci spre companiile de...

Ioniță: Înăsprirea politicii monetare ”fugărește” persoanele fizice din bănci spre companiile de micro-creditare mult mai scumpe

Datoria persoanelor fizice față de bănci și sectorul ne-bancar a ajuns în prima jumătate a anului 2022 la 34,1 miliarde lei. Creșterea de 2,4 miliarde lei se datorează majorării cu 1,4 miliarde lei a datoriilor față de bănci și cu 1,0 miliard de lei față de sectorul ne-bancar reprezentat în cea mai mare parte de companiile de micro-finanțare. Informațiile au fost prezentate de analistul economic Veaceslav Ioniță, pe blogul său.

Analistul susține că, anul trecut îndatorarea populației față de sectorul financiar creștea lunar cu 694 milioane lei, iar în acest an creșterea este cu 42% mai lentă și constituie doar 403 milioane lei lunar. ”Anul trecut creșterea medie lunară de 694 milioane lei în proporție de 80% era asigurată de sectorul bancar cu o contribuție de 550 milioane lei. Sectorul ne-bancar, în special companiile de micro-finanțare au avut o contribuție medie lunară de 144 milioane lei”, a precizat el.

În acest an, Ioniță spune că, creditarea persoanelor fizice de către bănci a încetinit de 2,3 ori și crește cu 239 milioane lei lunar. În schimb creditarea de către companiile de micro-finanțare ”înflorește” și crește cu 164 milioane lei lunar, record istoric absolut pentru companiile de micro-finanțare. Ponderea lor în totalul creșterii creditelor din acest an pentru persoanele fizice a ajuns la 40% sau de două ori mai mult decât anul trecut.

”De fapt înăsprirea politici monetare de către BNM a afectat doar băncile comerciale nu și companiile de micro-finanțare, care din contra se bucură de o creștere fără precedent a portofoliului de credite pentru persoanele fizice. În esență prin înăsprirea politicii monetare am obținut un efect colateral nedorit: persoanele fizice pleacă din bănci spre companii ne-bancare, care oferă banii mult mai scumpi și în condiții mult mai costisitoare pentru persoanele fizice”, menționează Veaceslav Ioniță.

Totodată, el spune că, companiile de micro-finanțare având o cerere atât de mare din partea populației, au contractat la rândul lor în prima jumătate de 590 milioane lei credite de la bănci, mai mult decât pentru tot anul 2021.

”În esență populația a fost fugărită din bănci la intermediari, care iau credite de la bănci la o dobândă redusă și oferă populației cu o dobândă sporită. Dar să nu uităm că pe lângă creditarea oficială, noi mai avem și creditarea neobservată de la cămătarii clandestini. În 2021 noi estimam creditarea de la cămătarii clandestini la nivel de 1,4 miliarde lei. Pentru prima jumătate a anului 2022, estimăm că creditarea de la cămătarii clandestini a ajuns la 1,8 miliarde lei. Deci înăsprirea politicii monetare are și un efect nedorit: plecarea populației spre companii de finanțare mult mai scumpe, sau și mai rău migrarea spre cămătari”, susține expertul.

De asemenea, el este de părere că, scumpirea banilor pentru populație este mult mai puternică decât s-ar părea la prima vedere: ”în primul rând s-au scumpit creditele bancare, dar cel mai important, populația este nevoită să plece din bănci și să apeleze la instituții financiare ne-bancare, mult mai scumpe sau cămătarii clandestini, unde bani pot fi de 10-20 sau chiar de 50 ori mai scump decât de la bănci”.

”Conform unei cercetări IDIS Viitorul, persoanele fizice au cele mai mici dificultăți de a întoarce împrumuturile contractate de la bănci, fapt ce ne face să afirmăm că băncile sunt cea mai bună soluție de finanțare a necesităților gospodăriilor casnice. În cazul companiilor de micro-finanțare numărul peroanelor care întâmpină dificultăți la întoarcerea împrumuturilor este de două ori mai mare, iar în cazul cămătarilor clandestini, problemele sunt de 4 ori mai mari decât la bănci”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
40 %
4.1kmh
0 %
Dum
21 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
23 °
joi
27 °
Birotix Com ro DI-4407