Industrii
AcasăActualIoniță: În Republica Moldova sunt două domenii principale în care putem atrage...

Ioniță: În Republica Moldova sunt două domenii principale în care putem atrage cetățenii ucraineni în câmpul muncii. Iată care sunt acestea

Analistul economic, Veaceslav Ioniță a spus astăzi, 11 martie 2022, în cadrul unei analize economice că, în Republica Moldova sunt două domenii principale în care putem atrage cetățenii ucraineni în câmpul muncii.

Potrivit analistului, primul domeniu este sectorul IT.

”Începând cu 2017, exportul și producția de servicii IT înregistrează o creștere fără precedent. În 2021, volumul exporturilor a depășit 340 milioane de dolari, iar volumul total de vânzări – 370 milioane de dolari. Am reușit pe loc gol să construim o industrie foarte mare. Dacă companiile IT din întreaga lume vor să ajute refugiații din Ucraina, este suficient să contracteze companiile din RM pentru comenzi. Cu cât mai mult volum de servicii va presta RM, cu atât mai mare este capacitatea noastră de absorbție a migranților”, a spus Ioniță.

Totodată, analistul a spus că refugiații ucraineni pot să lucreze și în cadrul zonelor economice libere.

”Începând cu anul 2016 până în prezent am reușit să împânzim toată țara cu zonele economice libere. În prezent avem 43 de zone. Pentru cei cu muncă calificată înaltă avem sectorul IT, iar pentru cei care nu au calificarea necesară sunt zonele economice libere”, a spus el.

De asemenea, analistul a menționat că, pe lângă aceste două sectoare menționate, refugiații din țara noastră pot să mai lucreze și în domeniul construcției, industria textilă și sectorul HORECA, unde avem necesitate de forță de muncă.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
câțiva nori
32.2 ° C
32.2 °
32.2 °
41 %
5.1kmh
20 %
mar
29 °
mie
28 °
joi
30 °
vin
33 °
sâm
35 °
Boncom Ro_DI_4405