Industrii
AcasăActualIoniță: În acest an, moldovenii vor arunca la gunoi produse alimentare în...

Ioniță: În acest an, moldovenii vor arunca la gunoi produse alimentare în valoare de 15,3 miliarde lei

În acest an moldovenii vor cheltui pentru produse alimentare cel puțin 45 miliarde lei, iar 15-20% din toate produsele procurate nu mai ajung să fie consumate. În jur de 8 miliarde lei cheltuiți pentru produsele alimentare, vor fi aruncați în acest an de către fiecare din noi, drept în lada cu gunoi. Declarația a fost făcută de expertul economic, Veaceslav Ioniță, în cadrul unei analize.

”În sate o parte din produse merg pentru hrana animalelor, dar în orașe totul merge la gunoi. Iar în orașe, risipa este de circa două ori mai mare decât la sate. Însă această risipă, conform datelor Curții de Conturi Europene este doar jumătate din întreaga risipă. Altă jumătate se pierde până ajunge la cumpărător. Pe câmpuri, în timpul transportării, distribuției, păstrării și în final în rețele de magazine”, menționează expertul.

Astfel, potrivit lui, suma totală a risipei în acest an se ridică la 15,3 miliarde lei, în creștere cu 1,6 miliarde lei față de anul trecut.

”Dacă am avea un mecanism de re-distribuție a produsele aruncate la coșul de gunoi, atunci aceasta ar permite dublarea rației alimentare pentru un milion de moldoveni, care se subalimentează din cauza sărăciei. Dacă am fi mai eficienți în cheltuielile pentru alimente și nu am risipi atât de mult, atunci banii economisiți ar fi suficienți pentru plata tuturor facturilor”, a spus Ioniță.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer acoperit de nori
-1.2 ° C
-0.8 °
-1.2 °
81 %
5.7kmh
100 %
Dum
-1 °
lun
-1 °
mar
-1 °
mie
2 °
joi
-4 °
Real Business Ro DI_4410