Industrii
AcasăActualIoniță: Gazul devine cea mai scumpă sursă de încălzire. Cât vom achita...

Ioniță: Gazul devine cea mai scumpă sursă de încălzire. Cât vom achita pentru încălzire pe timp de iarnă

În acest an gazul devine cea mai scumpă sursă de încălzire pentru cetățenii Republicii Moldova. În acest caz, prețul pentru 1 kwh este de 2,57 lei. Pe locul doi este agentul termic(2 lei), lemnul comercial(1,43 lei), cărbune(1,20 lei), lemnul de salcâm(0,60 lei), pompa de căldură(0,60 lei), lemnul social(0,57 lei). Guvernul implementează politica de a ajuta cetățenii cu lemne la preț social. Declarațiile au fost făcute astăzi, 29 iulie, de analistul economic Veaceslav Ioniță, în cadrul analizei „Cheltuielile gospodăriilor casnice pentru încălzire pe timp de iarnă”.

Potrivit lui, 680  de mii de familii se încălzesc cu lemne sau cărbune, pe locul doi sunt cei care se încălzesc cu gaze naturale – 285 de mii de familii, încălzirea centralizată – 165 de mii de familii, contract de livrare gaze naturale – 630 de mii. Astfel, aproape 90 la sută din gospodăriile din mediul rural se încălzesc cu lemne sau cărbune.

Totodată, el susține că, Republica Moldova are o vulnerabilitate față de gazul rusesc de 60 la sută. 40 la sută din energia pe care o are RM este din lemne și cărbune.

Expertul mai susține că, timp de zece ani, în medie, toate gospodăriile din RM cheltuiau anual 3,5-4 miliarde de lei pentru încălzirea locuințelor iarna. ”Anul trecut noi trebuia să cheltuim șapte miliarde, dar ne-a ajutat faptul că o parte din aceste cheltuieli au fost compensate de către stat”, a precizat Ioniță.

De asemenea, expertul a vorbit despre cea mai optimistă variantă privind costurile pentru încălzire: ”În acest an, cea mai optimistă variantă, în condițiile în care ANRE va aproba tariful la gaz de 25 de lei, costurile pentru încălzire vor fi de 12 miliarde de lei, dar probabilitatea acestui scenariu este foarte mică, de aceea ușor ne vom apropia de 17-18 miliarde de lei. Este o provocare fără precedent”.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Casalot Ro DI_4408
Chișinău
nori împrăștiați
30.5 ° C
30.5 °
28.2 °
47 %
8.2kmh
40 %
Dum
29 °
lun
31 °
mar
34 °
mie
25 °
joi
27 °
Birotix Com ro DI-4407