Industrii
AcasăActualIoniță: Funcționarii corupți sabotează demonopolizarea economiei Republicii Moldova

Ioniță: Funcționarii corupți sabotează demonopolizarea economiei Republicii Moldova

Funcționarii corupți sabotează demonopolizarea economiei Republicii Moldova. Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, birocrații, fie cei rămași în structurile statului, fie cei nou veniți odată cu noua guvernare protejează schemele, ceea ce nu permite economiei să se dezvolte într-un context inflaționist fără precedent, comunică bani.md cu referire la un interviu acordat pentru Europa Liberă.

Ioniță consideră că, autoritățile trebuie să-și asume „politic” lupta cu ele, iar până se simt efectele, să ajute populația să facă față situației economice și sociale grele.

El a adăugat că, partea proastă este că creșterile curente ale inflației sunt determinate în proporție de 80% de factori externi, crede pe de altă parte Ioniță, ceea ce înseamnă că intervențiile autorităților pot avea efecte minore. ”Din păcate, instrumental real de intervenție nu e scăderea inflației, care e imposibil de făcut, dar identificarea surselor de a ajuta pe cei nevoiași”, a spus expertul.

Potrivit lui Ioniță, plătim un preț al inacțiunii. Birocrați care protejează schemele -este cea mai mare problemă. ”Până nu se elimină renta acestui sistem bolnav, nu se întâmplă nimic. Inflația în proporție de 80% e determinată de factori externi, asupra cărora noi nu putem influența”, a subliniat analistul.

Problema pe care o sesizează Ioniță este că pe intern, cea mai mare problemă e monopolizarea economiei. „Întrebați-i pe agricultori dacă pot să-și exporte marfa… Veți vedea că se confruntă cu o corupție totală și cu funcționarii corupți care au rămas în funcție și care sabotează orice posibilitate de a demonopoliza această piață.”

Economistul mai spune că până acum autoritățile Republicii Moldova s-au jucat cu monopoliștii și ne-am trezit că parcă avem concurență, dar în realitate nu o avem.”

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
ploaie ușoară
23.9 ° C
25.2 °
23.9 °
55 %
1kmh
0 %
vin
24 °
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
35 °
Boncom Ro_DI_4405