Industrii
AcasăActualIoniță: Exporturile Republicii Moldova au ajuns la 900 de milioane de dolari....

Ioniță: Exporturile Republicii Moldova au ajuns la 900 de milioane de dolari. România este principala țară de destinație

În primele trei luni ale anului, exporturile Republicii Moldova au ajuns la 900 de milioane de dolari. Este o creștere incomparabilă. Declarația a fost făcută astăzi, 20 mai, de analistul economic Veaceslav Ioniță în cadrul analizei ”Comerțul extern al Republicii Moldova”. Expertul susține că sunt patru factori de bază care au stat la creșterea exporturilor:

  1. Creșterea prețurilor la produsele exportate;
  2. Producția agricolă record în 2021;
  3. Exportul producției din stânga Nistrului;
  4. Re-exportul produselor din Ucraina.

Potrivit lui, în primele trei luni ale anului, volumul comerțului extern al Republicii Moldova a ajuns la 11,2 miliarde de dolari, în creștere cu 900 milioane de dolari. Această creștere este cauzată de creșterea exporturilor cu 400 de milioane de dolari în valoare anuală și a importurilor cu 500 de milioane de dolari.

Totodată, Republica Moldova a exportat cel mai mult în România, unde exporturile au crescut cu peste 100 de milioane de dolari. Aproape jumătate din toată creșterea înregistrată de RM în anul 2022 se datorează României. Urmează Turcia, care în continuare este un partener de bază al comerțului extern. Restul țărilor sunt din Uniunea Europeană, țări care ne asigură cea mai mare creștere.

”Războiul din Ucraina ne-a adus două recorduri: Avem o creștere fără precedent a cotei României în RM – 31,7%, pe de altă parte avem o scădere fără precedent a cotei Federației Ruse. În anul 1997, comerțul cu Federația Rusă era de 58 la sută, așa o dependență de o singură țară RM nu a avut-o nici până atunci, nici după aceasta.

Acum avem o scădere a exporturilor în Federației Rusă. În primele trei luni ale anului, cota Federației Ruse a ajuns la minimul istoric de 5,4%. Timp de 25 de ani ponderea exporturilor moldovenești în Rusia a scăzut de 11 ori. Practic, Federația Rusă nu mai contează pentru noi, cu excepția a două produse –  merele și strugurii”, a declarat Ioniță.

El a mai spus că, bunurile care au contribuit cel mai mult la creșterea exporturilor sunt: Cereale; Semințe și fructe oleaginoase; Grăsimi și uleiuri vegetale. Aceste trei produse au asigurat practic 100% de exporturi.

Referitor la importuri, expertul comunică că, acestea au înregistrat o creștere, însă 70 la sută din această creștere se datorează importurilor din 2 țări: Federația Rusă și România.

De asemenea, trei produse importate de RM au determinat creșterea importurilor cu 375 milioane de dolari:

  1. Gazul și produsele din gaz;
  2. Petrol și produse petroliere;
  3. Îngrășăminte minerale sau chimice.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
MGM ro DI-4357
Chișinău
ploaie ușoară
23.9 ° C
25.2 °
23.9 °
55 %
1kmh
0 %
vin
24 °
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
35 °
Lantaur ro DI-4376