Industrii
AcasăActualIoniță: Din punct de vedere economic, am spus la revedere pentru CSI....

Ioniță: Din punct de vedere economic, am spus la revedere pentru CSI. În prezent, partenerul cel mai mare al Republicii Moldova este Uniunea Europeană

În prezent, cel puțin economic, atât malul drept, cât și malul stâng, sunt pe deplin integrate în economia europeană. „Din punct de vedere economic, am spus la revedere pentru CSI. În prezent, partenerul cel mai mare al Republicii Moldova este Uniunea Europeană (UE)”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, vineri, 19 mai, în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Veaceslav Ioniță susține că anul trecut, comerțul Republicii Moldova cu UE a atins 7,1 miliarde de dolari: 4,6 au reprezentat importurile din UE, iar 2,5 – exporturile moldovenești în UE. Acești 7,1 miliarde de dolari ar fi jumătate din toată relația comercială externă a Republicii Moldova, care se cifrează în prezent la aproape 14 miliarde de dolari: importuri și exporturi. ”În prezent, în valoare anuală, exporturile moldovenești în CSI este de 310 milioane de dolari. Cu alte țări – 1,54 de miliarde de dolari”, a spus economistul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, foarte multă lume eronat crede că comerțul extern al celor din stânga Nistrului este legat de CSI, dar de fapt stânga Nistrului are aceeași relație cu CSI, ca și Republica Moldova. Volumul de export către CSI al celor din regiunea separatistă transnistreană scade vertiginos. Este prezentă Ucraina cu o cotă destul de puternică, dar CSI practic a dispărut. „Cel mai mult companiile din stânga Nistrului vând în dreapta Nistrului. Exporturile în UE din stânga Nistrului sunt aproape de 50%. 70% din tot ceea ce vând companiile din stânga Nistrului, sunt vândute pe piața din Republica Moldova și din UE. Cel puțin economic, atât dreapta Nistrului, cât și stânga Nistrului, sunt de deplin integrate în economia europeană”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
31 %
3.1kmh
0 %
mar
23 °
mie
23 °
joi
24 °
vin
25 °
sâm
18 °