Industrii
AcasăActualIoniță, despre piața cardurilor bancare: În Republica Moldova domină achitarea în numerar,...

Ioniță, despre piața cardurilor bancare: În Republica Moldova domină achitarea în numerar, chiar dacă comanda a fost făcută online

Piața cardurilor bancare din Republica Moldova crește foarte dinamic și a ajuns la sfârșitul primului trimestru al anului curent la aproape 120 de miliarde de lei. Dintre acestea, 35 de miliarde de lei reprezintă achitările cu cardul bancar. Totuși, analistul economic Veaceslav Ioniță spune în cadrul analizei de astăzi, 23 septembrie, „Piața cardurilor bancare din Republica Moldova”, că în Republica Moldova domină achitarea în numerar, chiar dacă comanda a fost făcută online.

Analistul susține că piața cardurilor bancare din Republica Moldova este împărțită în trei categorii de tranzacții. Este vorba de tranzacțiile cu cardurile bancare emise în Republica Moldova, cu care moldovenii fac achitări în țara noastră. Volumul anual al tranzacțiilor de acest tip a ajuns la 98,8 de miliarde e lei, sau 82% din totalul tranzacțiilor. O altă componentă sunt cardurile emise în Republica Moldova, cu care moldovenii fac tranzacții peste hotare. În total, s-au făcut astfel de achitări de 9,1 miliarde de lei, sau 8% din totalul tranzacțiilor. Al treilea grup sunt cardurile străine emise peste hotare, dar sunt folosite în Republica Moldova. Este vorba de 12,5 miliarde de lei, sau 10% din totalul tranzacțiilor. În total avem 120 de miliarde de lei.

Totodată, el spune că la sfârșitul primului trimestru din anul curent, volumul tranzacțiilor cu cardurile moldovenești pe teritoriul Republicii Moldova a fost de 98,8 miliarde de lei. Dintre care, 72 de miliarde de lei sunt retrageri de numerar, iar aproape 27 de miliarde de lei sunt achitările cu cardul în interiorul țării. Potrivit economistului, până în 2010 practic achitările cu cardul în Republica Moldova erau lipsă. 97% din banii pe care oamenii îi primeau pe card la acea vreme erau scoși în numerar. Lucrul care a continuat până în 2015. În prezent, 27% dintre toți banii pe care moldovenii îi primesc pe card sunt păstrați pe card, pentru efectuarea plăților cu cardul.

De asemenea, Ioniță a menționat că în 2010 moldovenii au făcut achitări și procurări cu cardul doar de un miliard de lei. ”La sfârșitul primelor trei luni din acest an s-a ajuns la 35 de miliarde de lei, achitări cu cardul. Până în 2016 cele mai multe plăți cu cardul le făceau peste hotare. După 2016 a crescut semnificativ volumul tranzacțiilor cu cardul în țară, iar în prezent 76% din toate plățile cu cardul făcute de către moldoveni sunt făcute în interiorul țării. Această creștere puternică a plăților cu cardul în RM nu se datorează faptului că ne-am învățat a procura bunuri. Bunurile la noi încă nu sunt plătite cu cardul. Aceste tranzacții cu cardul care au crescut sunt legate de achitările online pe care le facem pentru a plăti facturile, serviciile comunale”, a spus expertul.

Potrivit lui, piața online din Republica Moldova și procurările din străinătate au ajuns în valoare anuală, la 25 de miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru din 2022. Plățile online efectuate de către moldoveni în Republica Moldova au fost de 7,9 miliarde de lei. Urmează plățile efectuate de către străini în Republica Moldova, care au fost de 1,2 miliarde de lei; plățile efectuate de către moldoveni peste hotare – de 5,5 miliarde de lei; iar procurările în țară online, cu plata în numerar la livrare o estimăm la 10,6 miliarde de lei.

În același timp, Ioniță a spus că în prezent avem o tendință nouă pe piața online a achitărilor. Piața plăților P2P – plățile de la o persoană la alta.

În concluzie, el a spus că, cardurile bancare vor putea substitui numerarul doar atunci când acestea vor putea rezolva toate problemele cotidiene ale cetățeanului.

 

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
cer senin
18.2 ° C
18.9 °
16.2 °
49 %
6.7kmh
0 %
lun
15 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
21 °
MGM ro DI-4357