Industrii
AcasăActualIoniță: Creșterea ratei dobânzii la credite a creat dificultăți. Moldovenii au întârzieri...

Ioniță: Creșterea ratei dobânzii la credite a creat dificultăți. Moldovenii au întârzieri de plată la 21,2 miliarde lei

Creșterea ratei dobânzii la creditele bancare a creat mici dificultăți atât în rândul populației, cât și a agenților economici privind achitarea în termen a obligațiunilor față de bănci. Astfel în primul trimestru din 2022 din totalul creditelor bancare 32,1% aveau întârzieri de plată, iar acum acest indicator a crescut până la 35,2%. Declarația a fost făcută de către analistul economic, Veaceslav Ioniță, pe blogul său.

Potrivit lui, în prezent agenții economici și persoanele fizice au întârzieri de plată la 21,2 miliarde lei, cea ce este cu 3,1 miliarde lei mai mult decât acum jumate de an, când portofoliul de credite cu întârzieri de plată a fost de 18,1 miliarde lei.

”După jaful bancar băncile au înăsprit lucrul cu clienții, au implementat politici prudențiale eficiente și drept rezultat ponderea creditelor cu întârzieri de plată a scăzut semnificativ de la 48,7% în 2015 la 30,5% în ajunul pandemiei din 2020. Pandemia din 2020 a creat probleme majore clienților băncii și mulți din ei au întâmpinat dificultăți în efectuarea la timp a plăților către bănci. În consecință portofoliul de credite cu întârzieri de plată a crescut până la 39% din totalul creditelor bancare. În 2021 situația a început să se îmbunătățească destul de rapid, iar acum datorită scumpirii creditelor iarăși asistăm la o creștere a portofoliul de credite cu întârzieri de plată”, a declarat Ioniță.

Totuși, expertul consideră că situația este una stabilă și acest indicator rămâne a fi unul dintre cel mai bun din toată istoria băncilor moldovenești.

Totodată, Ioniță afirmă că, chiar dacă a crescut ponderea creditelor cu întârzieri de plată, ele au crescut din contul întârzierilor de până la 90 de zile, cea ce nu este critic. Cel mai important indicator: ponderea creditelor compromise, rămâne la cel mai scăzut nivel din toată istoria Moldovei și constituie doar 2,3%.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
nori împrăștiați
30.5 ° C
30.5 °
28.2 °
47 %
8.2kmh
40 %
Dum
29 °
lun
31 °
mar
34 °
mie
25 °
joi
27 °
Lantaur ro DI-4376