Industrii
AcasăServiciiIon Ceban avertizează: „ Există pericole pentru securitatea economică a țării”

Ion Ceban avertizează: „ Există pericole pentru securitatea economică a țării”

„Există pericole pentru securitatea economică a țării.” Avertismentul vine de la primarul capitalei, Ion Ceban, care pe 22 decembrie a avut o discuție cu agenții economici din capitală, beneficiari ai serviciilor SA „Apă-Canal Chișinău”.

La eveniment au fost invitați și reprezentanții Ministerului Mediului și ai Agenției de Mediu.

„Am adus la cunoștința tuturor faptul că de la 01 ianuarie 2022, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 950 din anul 2013, va intra în vigoare Regulamentul privind cerințele de colectare, epurare și deversare a apelor uzate în sistemul public de canalizare,” a menționat Ceban, după discuție.

Potrivit acestei Hotărâri, agenții economici trebuie să dispună de stații de preepurare, în caz contrar trebuie să fie deconectați de la sistemul de servicii cu apă și canalizare.

„Suntem în fața unui pericol de situație excepțională în domeniu cu riscuri pentru securitatea economică a țării, care poate fi gestionată doar prin consolidarea eforturilor APL-Guvern-agenți economici în vederea neadmiterii unui blocaj economic”, a mai adăugat primarul.

Potrivit lui, Autoritățile Centrale trebuie să intervină imediat știind situația că agenții economici nu vor putea construi aceste stații peste noapte, dar dacă vor fi deconectați de la sistemul de servicii cu apă și canalizare, riscăm să rămânem fără produsele de bază – pâine și lapte, iar agenții economici vor intra în faliment.

„Din informațiile prealabile, din circa 1200 de agenți economici, cel puțin 800 nu au capacități pentru a respecta cadrul normativ, pe de o parte, iar ACC, unicul instrument stabilit de cadrul legal este de a deconecta agenții economici de la sistemul public de canalizare”, a conchis primarul.

Amintim că în data de 14 decembrie 2021, SA ,,Apă-Canal Chișinău” a fost sancționată pentru depășirea CMA în apele uzate din sistemul public de canalizare cu 12 milioane de lei, iar una din cauze este că agenții economici nu dispun de aceste stații de preepurare, iar acele deversări de la întreprinderile producatoare depășesc cu mult normele admisibile.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer senin
-0 ° C
0.2 °
-0 °
75 %
5.7kmh
0 %
lun
-0 °
mar
3 °
mie
4 °
joi
6 °
vin
3 °
Sandar_Vs Ro DI-4340