Industrii
AcasăActual"Inima fabricii" este uzată, dar continuă să bată și să doboare recorduri....

„Inima fabricii” este uzată, dar continuă să bată și să doboare recorduri. Producția Fabricii de Sticlă a ajuns la aproape 5.000 de tone în luna mai

Cuptorul de producție al Fabricii de Sticlă a funcționat timp de cinci ani consecutivi fără a fi oprit, iar funcționarea sa a fost prevăzută până în septembrie 2020. În pofida faptului că termenul de exploatare a expirat deja de doi ani, compania intenționează să crească volumul de produse din sticlă pe care le produce cu 25%. Astfel, în luna mai, fabrica a atins un record de 4,96 mii de tone de produse finale, și asta ținând cont că media istorică a fost de 4,4-4,5 mii de tone pe lună.

Potrivit directorului fabricii, Ion Covrig, în trecut, la fabrică funcționau patru cuptoare. Acum a mai rămas doar unul singur, care este „uzat atât fizic, cât și moral”. În același timp, produce zilnic între 150 și 200 de tone de produse, în funcție de gama și volumul masei de sticlă.

„De exemplu, astăzi (9 august – BP.) am produs 180 de tone. Dintre acestea, 160 de tone, adică 85-92%, reprezintă produsul final”, a declarat Covrig.

În pofida acestei performanțe, administrația întreprinderii încearcă să mențină cuptorul funcțional până la următoarea renovare, care va începe după licitațiile din septembrie/octombrie 2022. Reprezentanții fabricii aduc acum proiectul de renovare la un punct final.

„Avem nevoie de 12-14 milioane de euro pentru a repara și moderniza cuptorul. Am acumulat fonduri care ar putea acoperi jumătate din bugetul necesar, dar intenționăm să încheiem contracte cu creditori de pe piața locală și negociem deja cu băncile. Sperăm că vom găsi fondurile necesare pentru următoarele investiții”, a subliniat directorul fabricii.

De asemenea, Covrig a menționat că, în ciuda perioadei dificile, fabrica a achiziționat unele echipamente noi. „Investiția în acest sens în primul semestru a ajuns la 2 milioane de euro. Avem un plan ambițios de atragere de noi investiții pentru următorii ani, deoarece compania are nevoie de ele. Nu sunt în milioane de lei, ci în milioane de euro. Acum, fabrica are nevoie de schimbări totale”, a adăugat el.

Potrivit directorului, o problemă importantă este că, din cauza izbucnirii războiului în regiune și a problemelor logistice care rezultă, producătorii de materiale și echipamente pot livra bunurile solicitate doar după 12 luni de la efectuarea comenzii. Deși, anterior, această perioadă nu depășea 6-9 zile.

„Facem tot posibilul să lucrăm în paralel în timpul reparațiilor, fără a opri producția. Este important să lucrezi non-stop, deoarece costurile sunt foarte mari. Vrem să obținem tot ce avem nevoie și abia când toate materialele vor fi în stoc vom începe renovarea. Renovarea nu va dura mai mult de 45 de zile de la momentul opririi până la reluarea operațiunilor”, a declarat Covrig.

Directorul fabricii a menționat că al doilea cuptor este planificat să fie instalat într-un an sau doi după repararea primului cuptor.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
MGM ro DI-4357
Chișinău
cer senin
19.4 ° C
20.2 °
19.4 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
19 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
24 °
joi
26 °
Casalot Ro DI_4408