Industrii
AcasăActual „Industria modei consideră că statul este departe de problemele sale”. Cu ce...

 „Industria modei consideră că statul este departe de problemele sale”. Cu ce ​​provocări se confruntă industria uşoară în Moldova?

Industria textilă este în sărăcie, mii de femei din domeniu au rămas fără loc de muncă, iar multe fabrici cu capital străin s-au închis. Motivul a fost pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina. Cu toate acestea, autoritățile nu sprijină și nu ajută producătorii locali de îmbrăcăminte. Despre acest lucru a vorbit proprietara atelierului de croitorie, Arina Spătaru , în cadrul emisiunii “Поговорим о деньгах”.

 „Pentru al treilea an consecutiv nu știm ce să facem”

Potrivit lui Spătaru, pandemia de Covid-19 a lovit foarte puternic industria. „În 2020, când a început pandemia, toate rezervările pentru comenzile din martie până în noiembrie au fost anulate și a trebuit să întoarcem toate avansurile. Dar când întreaga comunitate mondială s-a oprit, statul nu a găsit niciun instrument care să ajute industria uşoară”, spune ea.

„Pentru al treilea an nu știm ce să facem, în ciuda faptului că există profesionalism, dorință și dragoste pentru Patria Mamă. Industria consideră că statul este departe de problemele și cerințele noastre”, a mai spus Spătaru.

Ea a subliniat că acum brandurile europene și-au schimbat poziția și regândesc conceptul de vânzare a produselor, deoarece în perioada pandemiei s-au confruntat cu un volum foarte mare de articole și țesături nevândute și au început să producă mai puțin. Numărul comenzilor a scăzut însă și în Moldova.

Potrivit expertului, atelierul ei a supraviețuit datorită faptului că are un spațiu propriu, nu închiriat. Totodată, camera cu o suprafață de 200 m2 este izolată termic și ocupă o mansardă, ceea ce permite să nu se folosească curentul electric în timpul zilei din cauza ferestrelor mari. În plus, au achiziționat echipamente de clasă economică. „Din start au fost făcute economii în ceea ce privește resursele energetice și chiria”, a subliniat ea.

 „Pentru cei care importă materii prime din Odesa, a fost un șoc”

Spătaru a menționat că atelierul ei cumpără țesături în principal din Italia, așa că nu a avut probleme cu aprovizionarea cu materii prime în timpul războiului din regiune. Cu toate acestea, pentru cei care importă țesături din Odesa, „a fost un șoc, și au trebuit să caute soluții”.

„În a doua zi de război am început să primim refuzuri de la clienți. Această pauză a durat o lună, nu știam ce să facem. Din 24 februarie nu am vândut nici măcar un palton din noua colecție”, a spus Spătaru.

Dar, în ciuda dificultăților, este sigură că profesia ei nu-i va permite niciodată să moară de foame. Poți oricând să treci de la industria modei la reparații, modificări, vânzarea de articole second-hand etc.

 „Două ateliere s-au închis din cauza prețurilor mari la agentul termic și chirie”

Potrivit proprietarului atelierului, statul ar trebui să ajute producătorii, pentru că aceștia creează locuri de muncă, iar în Moldova, față de Turcia și China, sunt salarii și condiții decente pentru muncitorii din industria uşoară.

„Sunt puține fabrici acum care să nu fie încălzite iarna și să nu se folosească de aer condiționat vara. Deși sună primitiv, toate acestea costă bani. Avand în vedere că resursele energetice sunt scumpe, costurile cad pe umerii cumparatorului final. O rochie de fabricație moldovenească este mai scumpă, pentru că impozitele sunt mai mari și salariile sunt mai mari decât în ​​China”, a spus ea.

Ea a adus ca exemplu India, unde pentru broderia manuală pe țesături (care în Moldova se vinde cu 2-4 mii de lei pe metru), un muncitor este plătit cu o farfurie de orez pe zi. „Avem un salariu minim, protecție a muncii și un pachet social, creând astfel condiții și garanții pentru viața tuturor angajaților noștri, dar asta are un preț”, a adăugat Spătaru.

Ea a subliniat că în decembrie, când totul s-a scumpit, două ateliere de pe strada ei au fost închise din cauza prețurilor mari la agentul termic și la chirie. Potrivit ei, toată lumea a supraviețuit lunii noiembrie, dar în decembrie mulți și-au închis atelierele din cauza faptului că nu au putut încălzi încăperile.

 „Statul cheltuiește bani mari pe formarea profesională, dar nu avem specialiști”

Spătaru cere autorităților să pună la dispoziție industriașilor platforme pentru vânzarea produselor. Ea și-a amintit cât de fericiți erau producătorii când statul a adoptat o lege prin care jumătate din rafturile magazinelor să fie umplute cu produse locale.

Ea a spus: „Fiecare om de afaceri ar crea mai multe locuri de muncă, așa că dați-ne oportunitatea de a vinde. Avem o întrebare: unde să vindem produsele? Avem nevoie de piețe și, în primul rând, de piețe locale.”

În opinia ei, autoritățile ar trebui să creeze condiții de protecție socială, astfel încât o persoană să nu se gândească dacă să-și cumpere o haină sau câteva pâini. Ea a mai adăugat că Moldova are nevoie de sprijin financiar pentru afacerile femeilor, ca în Italia. În caz contrar, atelierele de croitorie individuală din țară pot dispărea.

„Statul cheltuiește bani mari pe formarea profesională în industrie, dar nu avem specialiști. Deci nu este mai bine să fie găsită o oportunitate și să se aloce bani unui angajator care va pregăti o persoană care va rămâne apoi să lucreze în compania sa? Nu avem oameni dornici să învețe, așa că de ce avem nevoie de aceste școli? Eu și câțiva dintre colegii mei vom muri, iar industria modei din Moldova va dispărea odată cu noi”, a conchis Spataru.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Intertext ro DI-4356