Industrii
AcasăActualIndustria din Republica Moldova ia avânt. Producția a crescut cu 2,4% în...

Industria din Republica Moldova ia avânt. Producția a crescut cu 2,4% în august

Biroul Național de Statistică informează că în luna august 2022, producția industrială (serie brută) s-a majorat față de luna corespunzătoare a anului precedent cu 2,4%. Majorarea producției a fost determinată de creșteri în industria prelucrătoare cu +2,7% și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – cu +0,6%. Totodată, s-a înregistrat descreștere în industria extractivă cu 1,1%.

În luna august 2022 producția industrială ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate s-a majorat cu 1,3% față de luna august a anului precedent, ca efect al creșterii producției în industria prelucrătoare (+1,5%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,1%). Totodată, s-a înregistrat descreștere în industria extractivă (-1,7%).

În ianuarie-august 2022 comparativ cu aceeași perioada a anului precedent producția industrială (serie brută) a fost mai mică cu 1,0%. Micșorarea producției a fost generată de descreșterea producției la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,6%). Totodată, s-a înregistrat creștere în industria extractivă (+2,1%), care, însă, nu a atenuat în totalitate descreșterea producției înregistrată în sectorul termo-energetic.

Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în ianuarie-august 2022, comparativ cu ianuarie-august 2021, s-a micșorat cu 0,2%.

Potrivit BNS, în luna august 2022, comparativ cu luna august 2021, industria alimentară a înregistrat o creștere a producției cu 17,6%, atenuând astfel tendințele de descreștere a producției în alte activități industriale. Creșteri substanțiale s-au înregistrat la activitățile: fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale și animale – de 12,2 ori (generând majorarea indicelui general pe total industrie cu 1,7%); prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor – cu 42,0% (+1,7%); producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne – cu 9,6% (+0,7%) etc.

În același timp, s-au înregistrat descreșteri ale producției industriale la fabricarea produselor lactate cu 7,0% (cauzând reducerea pe total industrie cu 0,2%); fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase – cu 4,5% (-0,1%) etc.

Totodată, în luna august 2022 față de august 2021, s-au înregistrat descreșteri și la alte activități ale industriei prelucrătoare decât industria alimentară, în special la activitățile: fabricarea echipamentelor electrice, care s-a redus cu 48,0% (cauzând reducerea indicelui general pe total industrie cu 1,4%); fabricarea de mobilă – cu 27,0% (-1,7%); fabricarea substanțelor și a produselor chimice – cu 16,1% (-0,9%);etc.

De asemenrea, s-au înregistrat creșteri la unele activități ale industriei prelucrătoare (în afară de industria alimentară), în special la: fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice de 2,4 ori (cauzând majorarea indicelui general pe total industrie cu 0,8%); fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice – de 2,1 ori (+1,5%);etc.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Intertext ro DI-4356
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
MGM ro DI-4357