Industrii
AcasăActualÎncepând cu 1 decembrie, livrările de gaze naturale de la „Gazprom” către...

Începând cu 1 decembrie, livrările de gaze naturale de la „Gazprom” către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5%. Explicațiile Gazprom

Începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5% reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna decembrie, conform Contractului de furnizare a gazelor naturale (189 mil. m³ – malul drept și 217 mil. m³ – malul stâng). Anunțul a fost făcut astăzi, 22 noiembrie, de Secretarul de Stat în domeniul Energeticii, Constantin Borosan.
”La moment, SAP „Gazprom” are rezervate doar capacități anuale ferme zilnice la Оператор ГТС України pentru perioada Octombrie 2022 – Septembrie 2023 în valoare de 5,7 mil. m³/zi, din care pentru PI Oleksiivka – 1,2 mil. m³/zi și pentru PI Grebeniki – 4,5 mil. m³/zi”, a spus el.
Potrivit lui, la licitația de rezervare a capacității lunare de transport al gazelor naturale desfășurată ieri, 21 noiembrie 2022 de către Оператор ГТС України la punctele de interconectare dintre Ucraina și Republica Moldova PI Grebeniki și PI Oleksiivka nu au fost rezervate capacități adiționale de transport.

Pe de altă parte, Gazprom susține că gazul rusesc destinat a fi livrat consumatorilor moldoveni în baza unui contract cu Moldovagaz, rămâne pe teritoriul Ucrainei.

”Volumul de gaz furnizat de Gazprom către GMS Sudja în vederea tranzitului către Moldova prin teritoriul ucrainean depășește volumul fizic transmis la frontiera dintre Ucraina și Moldova”, precizează Gazprom.

Totodată, concernul rus susține că la 21 noiembrie, Moldovagaz a achitat Gazprom-ului pentru o parte din livrările sale din noiembrie, în conformitate cu contractul. ”Volumul de gaz rusesc livrat efectiv, pentru care nu se plătește pentru livrările curente din noiembrie, este de 24,945 milioane de metri cubi de gaz. Volumul cumulat rămas în Ucraina este de 52,52 milioane de metri cubi de gaz”, mai spune Gazprom.

În cazul în care dezechilibrul de tranzit prin Ucraina pentru consumatorii moldoveni va persista, Gazprom informează că pe data de 28 noiembrie, de la ora 10:00, va începe să reducă alimentarea cu gaze la GMS Sudja pentru tranzitul prin Ucraina, în cuantumul subaprovizionării zilnice.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Casalot Ro DI_4408
Chișinău
cer acoperit de nori
2.7 ° C
3.2 °
2.7 °
99 %
3.6kmh
100 %
mar
6 °
mie
5 °
joi
4 °
vin
3 °
sâm
1 °
Tehgaz Grup S.R.L.