Industrii
AcasăActualÎncă o piaţă de desfacere pentru produsele din Republica Moldova. Producătorii moldoveni...

Încă o piaţă de desfacere pentru produsele din Republica Moldova. Producătorii moldoveni vor putea exporta în UE material săditor de măr

Încă o piaţă de desfacere pentru produsele din Republica Moldova a devenit recent accesibilă. Astfel, în rezultatul cooperării, la nivel tehnic, între Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor(ANSA) şi Direcţia Generală Sănătate şi Siguraţă Alimentară, Republica Moldova a obţinut permisiunea Comisiei Europene de a exporta material săditor de măr (Malus domestica) în Uniunea Europeană.

”La data de 17 august 2022, au fost publicate, iar astăzi au intrat în vigoare, modificările la Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/2019, care se referă la anumite plante destinate plantării din specia Malus domestica, originare din Moldova, precum şi dintr-o altă ţară”, se arată într-un comunicat ANSA.

Astfel, în conformitate cu modificările publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene producătorii au posibilitate, în următorii trei ani, să exporte material săditor de măr pe teritoriul statelor-membre ale Uniunii Europene.

Agenția Naţională pentru Siguranţa Alimentelor îndeamnă persoanele cointeresate să stabilească relații comerciale cu parteneri/producători privind livrarea produsului dat în statele-membre ale Uniunii Europene.

”Concluzionăm că adoptarea Regulamentului respectiv constituie rezultatul numeroaselor schimburi de informaţii şi a discuţiilor tehnice pentru argumentarea riscurilor fitosanitare, toate întru susţinerea dosarului tehnic depus de ANSA către Comisia Europeană, prin care a fost solicitat dreptul de a comercializa pe teritoriul Uniunii Europene material săditor de măr”, menționează ANSA.

Totodată, Agenția notează că obţinerea dreptului de a exporta material săditor de măr (Malus domestica) în Uniunea Europeană constituie o reuşită importantă pentru Republica Moldova, care va oferi noi oportunităţi pentru producătorii autohtoni.

 

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer fragmentat
2.2 ° C
2.2 °
-0.8 °
49 %
8.2kmh
75 %
Dum
0 °
lun
-0 °
mar
0 °
mie
2 °
joi
1 °
Sandar_Vs Ro DI-4340