Industrii
AcasăActualÎn ultimii 10 ani, numărul angajaților în sectorul agricol a scăzut enorm....

În ultimii 10 ani, numărul angajaților în sectorul agricol a scăzut enorm. Ioniță: Agricultura se tehnologizează, dar nu sunt oameni care să lucreze la aceste echipamente

În ultimii zece ani, în Republica Moldova, producția agricolă a crescut considerabil per angajat. Însă, numărul angajaților și al salariaților în sectorul agricol a scăzut enorm. Despre aceasta a comunicat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul ediției de vineri, 18 august, a emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, pregătită în comun cu Federația Națională a Sindicatelor din agricultură și alimentație „Agroindsind” din Republica Moldova.

Potrivit expertului, în 2022 a fost înregistrată o scădere puternică a producției agricole, ajungând la 40,6 miliarde de lei, de la 57,4 miliarde de lei în 2021. S-a ajuns la nivelul anului 1995, când a fost de 40,9 miliarde de lei. După tipul producției, începând cu 2021, producția agricolă a întreprinderilor agricole a început să domine în producția agricolă generală.

Expertul a spus că producția agricolă anuală a Republicii Moldova este la nivel de 40-45 de miliarde de lei. Aceasta asigură, împreună cu industria prelucrătoare a producției agricole, 42-45% din totalul exporturilor moldovenești. Totodată, viața unui milion și jumătate de oameni de la sate depinde de activitatea agricolă. 60% dintre oamenii din zonele rurale care sunt ocupați este activitate în agricultură. În 2022 s-a ajuns la 627 de mii de salariați și 525 de mii de pensionari. Raportul este practic de 1 la 1.

Veaceslav Ioniță declară că în 2000 erau 770,4 mii de persoane ocupate în agricultură, dintre care salariați erau 184,9 mii de oameni, iar pe cont propriu – 585,5 mii de persoane. În prezent, în agricultură activează 179,3 mii de persoane, dintre care 35 de mii sunt salariați, iar 144,3 mii – pe cont propriu. Potrivit economistului, în economia națională, salariul mediu în acest an va fi de 12450 de lei. În industria alimentară – de 10650 de lei, iar în agricultură – de 7550 de lei. Astfel, salariul în agricultură rămâne destul de mic, față de alte salarii din economia națională. În condițiile în care productivitatea muncii în agricultură a crescut cu mult mai rapid, salariile nu s-au majorat în aceeași măsură.

Potrivit expertului, agricultura se tehnologizează, problema este că nu sunt oameni care să lucreze la aceste echipamente. Dacă în cazul celorlalte profesii, circa 14% dintre angajați fac cursuri de recalificare, în agricultură doar 4,8%.

Analistul economic susține că tot ce trebuie de făcut este să crească calificarea în agricutură, deoarece în următorii ani vom avea nevoie de acest lucru. „Anul acesta avem o scădere substanțială a Fondului de subvenționare a agriculturii față de anul trecut de circa 500 de milioane de lei. Ca să avem investiții, iar agricultorii să aibă rezultat al investițiilor, ar trebui să fie Fondul de subvenționare de 2,1 miliarde de lei. Anul acesta va fi de 1,6 miliarde de lei. Este nevoie ca statul să atragă atenție și recomandarea este ca Fondul de subvenționare a agriculturii, inclusiv prin lege, să spună că 2% din acești bani vor merge pentru pregătirea profesională a specialiștilor într-o ramură unde se cere iteligență și abilități”, a conchis Ioniță.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
http://www.imonagrup.md/
https://casalot.md/ro/index.html
Chișinău
cer senin
12.2 ° C
13.2 °
12.2 °
82 %
2.1kmh
0 %
mie
29 °
joi
29 °
vin
29 °
sâm
28 °
Dum
25 °
https://www.wippo.md/
https://www.stivuitor.md/
https://www.intertext.md/