Industrii
AcasăActualÎn Republica Moldova, volumul total de împrumuturi luate de persoane fizice este...

În Republica Moldova, volumul total de împrumuturi luate de persoane fizice este de 41,7 miliarde lei. Crește numărul creditelor de la sectorul bancar

În 2022, în primele patru luni ale anului, volumul de credite luate de cetățenii Republicii Moldova de la instituțiile bancare și ne-bancare este estimat la 33 de miliarde lei. Este o creștere puternică a creditelor luate de la sectorul bancar si o stagnare la sectorul nebancar. Declarațiile au fost făcute astăzi, 10 iunie, de analistul economic Veaceslav Ioniță, în cadrul analizei economice „Împrumuturile persoanelor fizice”.

Potrivit lui, din 33 de miliarde lei împrumutați, 23,8 miliarde sunt de la sectorul bancar și 9,2 miliarde sectorul ne-bancar.

În prezent, numărul persoanelor care declară că au împrumuturi a scăzut de la 28,9% la 25%. Numărul lor a scăzut din contul celor care au împrumuturi bancare.

Totodată, volumul total de împrumuturi luate de persoane fizice este de 41,7 miliarde lei, dintre care 22 de miliarde sunt luate de la instituții financiare, iar 8,7 miliarde de lei de la persoane fizice.

Analistul susține că, 13 la sută dintre persoanele care au împrumuturi de la bănci spun că au dificultăți în întoarcerea banilor la timp. În sectorul ne-bancar – 21,3% de persoane, de la rude și prieteni – 22,8%, iar de la cămătari este de 43,8 la sută.

”Evitați să luați bani de la persoane cu dobândă, încercați să luați bani de la rude și prieteni, dar cel mai bine este să luați împrumuturi de la instituțiile financiare. În acest caz, probabilitatea să intrați într-o problemă este de două ori mai mică decât atunci când vă împrumutați de la cămătari”, a concluzionat expertul.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
cer senin
31.1 ° C
31.2 °
31.1 °
89 %
4kmh
0 %
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
31 °
mar
35 °
Boncom Ro_DI_4405