Industrii
AcasăActualÎn primele 9 luni ale anului, RTEC a înregistrat venituri de 184,5...

În primele 9 luni ale anului, RTEC a înregistrat venituri de 184,5 milioane lei. Care sunt veniturile Parcului Urban de Autobuze?

Primăria Municipiului Chișinău informează că în primele 9 luni ale anului curent, cele două întreprinderi municipale de transport public: Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” și Î.M. „Parcul Urban de Autobuze” au înregistrat venituri mai mari față de perioada similară a anului trecut, în contextul majorării numărului de unități care circulă pe rute. Astfel, veniturile RTEC sunt de 184,5 milioane lei, cu cca 50 milioane mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, iar veniturile PUA au constituit 36,6 milioane lei, în creștere cu 76% față de anul trecut.

Potrivit Primăriei Chișinău, datorită acestor rezultate au fost majorate salariile angajaților, iar din lunile aprilie/ iulie, curent, sunt acordate tichete de masă, în sumă de 50 lei zilnic. Totodată, ambele întreprinderi preconizează să achiziționeze în perioada curentă unități de transport noi și rulate, pentru a spori în continuare calitatea serviciilor prestate.Informații în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul ședinței operative săptămânale, de către conducători celor două întreprinderi municipale de transport.

Directorul RTEC, Dorin Ciornîi, a informat că veniturile din comercializarea abonamentelor au constituit 33,3 milioane de lei, cu 20 de milioane de lei mai mult față de anul 2021. Din 1 aprilie au fost majorate salariile angajaților cu cca 17% și au fost acordate tichete de masă în valoare de 50 lei pe zi.

La capitolul suplinirea și modernizarea parcului rulant, RTEC a semnat contract cu o companie de transport din Elveția, pentru achiziționarea a 10 troleibuze articulate „Solaris”. Termenul de livrare al unităților este: decembrie 2022 – ianuarie 2023. De asemenea, a fost semnat un contract cu o companie din Salzburg, Austria, pentru achiziționarea a 3 troleibuze articulate Van HOOL. Mai mult, RTEC preconizează să participe la licitația din Letonia, Riga (octombrie 2022), pentru achiziționarea a 25 de unități clasice și 18 articulate, în valoare estimativă de 25 milioane lei.

La rândul său, Vitalie Copaci, vicedirector al Î.M. „Parcul Urban de Autobuze” a informat că cheltuielile PUA au constituit 187,2 milioane lei. Cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la combustibil – 49%, salariu – 69% și la uzura mijloacelor fixe (datorită procurării unităților de transport pe parcursul anului 2021). Din luna august 2022, angajații PUA beneficiază de sporuri la salariu, în mărime de 15%, iar din luna iulie, sunt acordate tichete de masă în valoare de 50 lei tuturor angajaților întreprinderii.

ÎM „Parcul Urban de Autobuze” a planificat pentru perioada următoare achiziționarea a 16 unități rulate, Solaris, de 18 m. Conform contractului, livrarea autobuzelor va fi până la sfârșitul lunii octombrie, a. c.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a solicitat celor 2 manageri de întreprinderi să urgenteze implementarea sistemelor GPS în troleibuze și autobuze, pentru ca cetățenii să poată urmări online, în timp real, circulația transportului public pe rute. Edilul a fixat și un termen-limită: 15 noiembrie pentru integrarea datelor GPS.

În prezent, pe rutele municipale circulă zilnic 332 de troleibuze și 127 de autobuze.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
MGM ro DI-4357
Chișinău
ceață
4.4 ° C
4.4 °
4.2 °
99 %
2.6kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
12 °
Dum
13 °
lun
13 °
Birotix Com ro DI-4407