Industrii
AcasăActualMoldova a exportat doar 8% din cele 400.000 de tone de mere...

Moldova a exportat doar 8% din cele 400.000 de tone de mere recoltate în 2022

În perioada iulie-octombrie, Moldova a exportat 31.000 de tone de mere. Aceasta reprezintă doar 8% din recolta din acest an, de 400.000 de tone, potrivit Asociației Moldova Fruct. În același timp, volumul recoltei este cu 40% mai mic decât în 2021. 

Asociația estimează că 240.000 de tone vor merge la procesare. În același timp, doar 12.000 au fost vândute pe piața internă.

De la 1 noiembrie, există 117.000 de tone în depozitele frigorifice, pentru care nu s-a găsit încă un cumpărător. Această cifră este cu 100 de mii de tone mai mică decât anul trecut, chiar dacă geografia țărilor exportatoare s-a extins de la 18 la 28 de țări.

Pentru a diversifica piețele de export pentru mere și alte fructe, Moldova Fruct promovează fructele locale la expozițiile internaționale de la Berlin, Madrid, Dubai și București, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare. Asociația a organizat, de asemenea, mai multe misiuni de afaceri. În același timp, la solicitarea Moldova Fruct, autoritățile statului au inițiat negocieri pentru reducerea barierelor de intrare pe piețele din India, Egipt și Uniunea Europeană.

Potrivit membrilor Asociației, pentru a face față concurenței, Moldova trebuie să se impună pe piața indiană și în țările din Golful Persic. În plus, trebuie optimizate costurile logistice, trebuie modernizate tehnologiile de producție și post-recoltare, trebuie facilitat accesul la irigații și trebuie stimulat consumul local de mere.

„Trebuie să ne mobilizăm pentru a menține piețele existente și a intra pe altele noi. Trebuie să cooperăm în domeniul exporturilor și să reducem fragmentarea ofertei, care devalorizează eforturile de promovare a fructelor și reduce oportunitățile pe piețele alternative”, a declarat directorul executiv al Moldova Fruct, Iurie Fala, în cadrul seminarului „Diversificarea piețelor pentru merele moldovenești”.

Asociația a organizat evenimentul cu suportul proiectului USAID Moldova ”Reforma climatului investițional în Moldova” și compania Elit Fruct.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
cer senin
0.2 ° C
0.2 °
0.2 °
69 %
2.1kmh
0 %
vin
10 °
sâm
17 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
3 °
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni