Industrii
AcasăActualÎn octombrie, Moldova primește doar 70% din gazele naturale de la Gazprom....

În octombrie, Moldova primește doar 70% din gazele naturale de la Gazprom. Explicăm ce se întâmplă

Viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat la 1 octombrie că Gazprom va furniza doar 70% din gazul de care are nevoie Moldova în luna octombrie. Potrivit lui, situația de anul trecut se repetă, dar acum există un contract și Moldova așteaptă ca compania rusă să livreze 100% din gaz. La rândul său, concernul rus a declarat că motivul restricțiilor este partea ucraineană și a mai amintit că Moldova nu plătește la timp gazele, nu achită datoriile, iar contractul poate fi anulat. BP a cercetat ce se întâmplă cu livrările de gaze către Moldova.

Cât gaz va primi Moldova în octombrie?

Conform contractului, Moldova urmează să primească 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale, adică 8,06 milioane de metri cubi pe zi, în octombrie 2022. Din care:

– 80 de milioane de metri cubi (2,58 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului;

– 170 de milioane de metri cubi (5,48 milioane de metri cubi pe zi) pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului.

În același timp, potrivit comunicatului de presă al Moldovagaz, Gazprom și-a rezervat o capacitate anuală de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, adică 70% din cele 8 milioane de metri cubi necesare. În general, acest volum este suficient pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor din țară înainte de începerea sezonului de încălzire.

În cazul în care este nevoie de căldură în luna octombrie, o capacitate suplimentară de 2,36 milioane de metri cubi pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului poate fi asigurată prin licitații zilnice. În special, la 30 septembrie, Moldovagaz a trimis o cerere de rezervare suplimentară pe platforma RBP pentru volumele suplimentare de gaz necesare. Până în prezent, nu a existat niciun răspuns la această solicitare.

De ce gazul se furnizează în volum limitat?

Autoritățile moldovenești și Gazprom au versiuni diferite. Spînu consideră că comportamentul furnizorului rus nu este unul normal. „S-au referit la probleme tehnice, dar noi credem că nu sunt motivate. Incertitudinea cu care acționează Gazprom este foarte mare. Dar acest comportament este inacceptabil. Vorbim despre sănătatea și viața cetățenilor, iar colegii noștri de la Gazprom ar trebui să înțeleagă acest lucru”, a spus Spînu.

El se așteaptă ca concernul rus să furnizeze cele 30% lipsă, dar dacă nu, Moldova este pregătită pentru livrări alternative: în primul rând, țara are 53,5 milioane de metri cubi înmagazinate în depozitele din România și Ucraina, iar în al doilea rând, Energocom poate cumpăra gaze pe bursă, inclusiv gaze românești.

La rândul său, Gazprom a explicat că a redus volumul zilnic al livrărilor către Moldova în octombrie la 5,7 milioane de metri cubi, deoarece Ucraina refuză să accepte gazul la stația de la Sohranovka.

În plus, compania a menționat că Moldova nu plătește la timp pentru livrările curente și nu a semnat încă un acord privind achitarea datoriei istorice de gaze. În acest sens, Gazprom a reamintit că ar putea anula contractul cu partea moldovenească în orice moment.

Anterior, după ce Gazprom a restricționat livrările prin Nord Stream 1 în iunie, operatorul GTS din Ucraina a afirmat deja că Gazprom nu folosea „nici măcar capacitatea sa rezervată de tranzit de gaze”. Transportatorul ucrainean a adus ca exemplu faptul că concernul rus a rezervat 77,2 milioane de metri cubi pe zi, dar livrează doar 42 de milioane de metri cubi. În același timp, operatorul a explicat că Ucraina a interzis tranzitul prin Sohranovka din cauza retragerii neautorizate de gaze de către administrația de ocupație și a interferențelor cu funcționarea instalațiilor GTS ucrainene din teritoriile ocupate, oferind în același timp Gazprom să mute tranzitul către un alt punct de intrare fără plăți suplimentare.

La ce preț vom cumpăra gazul?

Potrivit calculelor preliminare ale Moldovagaz, prețul de achiziție a gazelor va fi de 1031 de dolari pe mia de metri cubi.

În același timp, Spînu a numit o cifră ușor mai mică, de 1028 de dolari. De asemenea, acesta a adăugat că tariful va rămâne neschimbat deoarece compania trebuie să ramburseze abaterile tarifare negative acumulate.

Chiar Moldovagaz a explicat că tariful în vigoare de la 1 octombrie, de 29,3 lei, include 4 miliarde de lei pe care consumatorii trebuie să le restituie companiei. Abaterile tarifare negative s-au acumulat din cauza faptului că tarifele la gaze nu au fost aprobate la timp și nu au corespuns costurilor reale ale companiei, care au crescut brusc în perioada de vară și mai ales în septembrie.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer senin
21.2 ° C
21.2 °
21.2 °
32 %
3.6kmh
0 %
vin
21 °
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
18 °
mar
5 °
Imona Grup ro DI-4368