Prețurile la medicamente în Moldova vor fi formate după un nou mecanism. Parlamentul a aprobat în prima lectură modificările la Legea privind medicamentele. Mai jos, Business Pages vorbește despre aceste schimbări și explică de ce sunt necesare.
Ce se va schimba?
Așa cum au fost concepute de autorii amendamentelor, Agenția Medicamentului și Ministerul Sănătății, amendamentele ar trebui să faciliteze accesul populației la medicamente de calitate și să sporească atractivitatea pieței farmaceutice moldovenești pentru companiile farmaceutice naționale și străine.
În special, proiectul oferă posibilitatea de a negocia direct cu producătorul sau cu deținătorul autorizației de introducere pe piață a unui medicament sau cu reprezentantul oficial al acestuia, iar prețul cel mai scăzut este exclus din calcul. Analiza a arătat că, în general, prețul cel mai scăzut nu corespunde situației reale din țările de referință pentru majoritatea produselor. În opinia autorilor, negocierile vor stabili prețuri corecte, transparente și accesibile pentru medicamentele din Moldova. În plus, un medicament va putea fi înregistrat pentru trei ani.
„Ar trebui să avem acces la medicamente pe piața internă, astfel încât pacienții să nu fie nevoiți să plece în străinătate în căutarea lor. În urma negocierilor, compania poate reduce prețul, deoarece este interesată să intre pe lista de medicamente, multe dintre acestea fiind incluse în lista medicamentelor compensate de stat”, a explicat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.
În plus, proiectul prevede, de asemenea, o limită de creștere a prețurilor pentru a preveni creșterile nejustificate de prețuri. Cu toate acestea, potrivit lui Ala Nemerenco, în ciuda ratei ridicate a inflației, prețurile medicamentelor în 2022 au crescut cu 3,5%, ceea ce este de 10 ori mai mic decât rata inflației.
Prețul de la producător nu va fi calculat pe baza cursului de schimb mediu al Băncii Naționale pentru luna precedentă, ci pe baza mediei din ultimele 12 luni. În plus, prețul poate fi revizuit mai frecvent decât la fiecare șase luni, indiferent de fluctuațiile cursului de schimb.
În același timp, producătorul va putea crește prețul medicamentului cu cel mult 15% pe an, ținând cont de inflația din anul precedent. Iar medicamentele generice nu trebuie să depășească 75% din prețul originalului.
Acum, piața farmaceutică moldovenească se confruntă cu o lipsă acută, fără precedent, de medicamente înregistrate – dacă câțiva ani erau 8.000 de medicamente pe listă, acum sunt la jumătate – aproximativ 4.000.
De ce este necesar acest lucru?
Șeful Agenției Medicamentului, Dragoș Guțu, a comentat pentru Business Pages că actualul mecanism de stabilire a prețului medicamentelor a ajutat la limitarea creșterii prețului medicamentelor, dar a dus și la apariția unor efecte secundare. „O reglementare foarte strictă a prețurilor în contextul unei inflații copleșitoare duce la faptul că oferta de medicamente devine absolut neprofitabilă pentru producător, iar acesta părăsește piața noastră farmaceutică. Bineînțeles, nu vrem să creștem prețul medicamentelor, dar chiar și așa continuăm să pierdem medicamente”, a explicat el.
Noul mecanism are o abordare mai flexibilă, a spus el, iar unul dintre punctele principale ale transformării este excluderea prețului cel mai mic din calcul, ceea ce va permite înregistrarea prețului corect, care nu este subevaluat de către producător.
„În primul rând, dorim să formăm prețuri pentru medicamentele care sunt deja înregistrate în Moldova, dar care, din cauza imposibilității de a conveni asupra prețului cu producătorul, nu sunt vândute în farmacii. Problema nu este un preț ridicat, ci absența acestuia. Nu ne așteptăm ca acele produse care se află deja pe piața noastră farmaceutică să devină mai scumpe. Principalul avantaj pentru consumatorul final va fi o creștere a gamei de farmacii”, a declarat Guțu.
El a adăugat că, pe de altă parte, există o oportunitate pentru producător de a crește prețul. „Acum, legea prevede că prețul poate crește fie cu cel mult 15% pe an, fie cu nivelul inflației. Adică, producătorul are perspective de creștere, dar, pe de altă parte, aceste perspective sunt limitate. Anul viitor, se estimează că prețurile medicamentelor vor crește cu 5-7%. Adică, nu se așteaptă o creștere bruscă, dar vor fi multe medicamente care nu erau disponibile anterior”, a subliniat șeful agenției.
Guțu a declarat că legea a fost elaborată într-un cerc contractual foarte larg – la elaborarea ei au participat producători locali, reprezentanți ai companiilor străine, comunitatea medicală, Ministerul Sănătății și Consiliul Economic din subordinea primului ministru. „Am ținut cont de interesele tuturor părților”, a dat asigurări Guțu.