În 2022, costurile de producție a zahărului au ajuns la 38 de mii de lei la hectar față de 30 de mii de lei în 2021. Potrivit estimărilor, în 2023 costurile vor crește la 50 de mii de lei. Ceea ce este cu 50% mai mult decât în perioada anterioară crizei. De aceea, prețul zahărului ar putea crește. Declarația a fost făcută de Cristina Tâșcu, membră a Asociației Producătorilor de Zahăr din Moldova, în cadrul unei întâlniri la Ministerul Agriculturii, comunică Agrobiznes.
Acum randamentul a atins o medie de 43,6 t/ha, iar fermele cu un nivel tehnologic avansat au obținut 50-60 t/ha, ceea ce este în concordanță cu rezultatul din 2021.
Totodată, din cauza creșterii prețurilor la resursele energetice, produsele de uz fitosanitar, cultura sfeclei de zahăr și-a pierdut semnificativ din profitabilitate.
Criza provocată de conflictul militar și de creșterea bruscă a prețurilor, a fost agravată de seceta teribilă. Totuși, ploile din toamnă au contribuit la creșterea ponderii sfeclei de zahăr.