Industrii
AcasăActualÎn Moldova există foarte puține cereale ucrainene. Bolea nu a falsificat cifrele...

În Moldova există foarte puține cereale ucrainene. Bolea nu a falsificat cifrele privind importurile

Republica Moldova practic nu importă grâu din Ucraina – acesta a fost principalul argument al autorităților pentru a nu interzice importurile ucrainene. Anterior, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a spus că, din ianuarie până în mai, Moldova a importat doar 177 de tone de grâu, adică 7,5 camioane. Mold-Street a verificat datele și a demonstrat că ministrul nu a falsificat cifrele.

Potrivit ministrului, Moldova a mai cumpărat câteva mii de tone de porumb și 4.000 de tone de floarea-soarelui. Apoi, în cadrul emisiunii Punctul pe AZI de la TVR Moldova, ministrul a declarat că autoritățile trebuie să monitorizeze atent importurile, astfel încât cerealele moldovenești să nu fie blocate, iar agricultorii să aibă unde să le depoziteze. „În funcție de interesul național, vom lua măsuri pentru a proteja fermierii locali”, a promis el.

O săptămână mai târziu, pe 18 mai, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, acesta a reiterat cea mai mare parte a informațiilor, adăugând: „În ultimele zile au fost importate două loturi de porumb, iar floarea-soarelui nu a fost importată deloc. Consecințele unui eventual import în masă în Moldova nu-și au locul. Practic, noi nu suntem o țară importatoare și nu am fost niciodată”.

Mold-Street a verificat statisticile și a ajuns la concluzia că Bolea nu a falsificat cifrele pentru a justifica decizia de a nu impune restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina.

Astfel, în perioada ianuarie – 22 mai anul curent, în vămile moldovenești au fost livrate în total 56.600 tone de grâu, inclusiv din zonele economice libere. Dintre acestea, 56.300 de tone au provenit din zonele economice libere, deoarece produsele moldovenești au fost duse anterior acolo pentru depozitare și apoi reimportate în țară. Restul grâului a provenit din Ucraina (196,2 tone) și România (73 de tone).

„Este o cantitate foarte mică, așa că putem concluziona că de la începutul anului practic nu a existat niciun import de grâu în Moldova”, spune expertul Iurie Rija.

El a adăugat că trebuie luate în calcul circa 250.000 de tone de grâu exportate din Moldova în această perioadă.

Astfel, exporturile de grâu din Moldova sunt de circa 5 ori mai mari decât volumele care intră în țară, iar dacă se iau în calcul doar importurile reale, diferența este de aproape o mie de ori.

Menționăm că principala piață de desfacere pentru grâul moldovenesc este: România cu o cotă de 46,4%, Turcia cu 16,4%, Grecia cu 9,6% și Indonezia cu 9,4%.

Mai multe informații despre situația legată de ridicarea interdicției privind importurile de cereale din Ucraina și despre modul în care aceasta îi va afecta pe fermieri citiți aici.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
26.2 ° C
26.2 °
26.2 °
27 %
6.7kmh
0 %
mar
26 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
26 °
sâm
18 °