Industrii
AcasăActualÎn Moldova, conținutul de substanțe nocive din aer este de 2,8 ori...

În Moldova, conținutul de substanțe nocive din aer este de 2,8 ori mai mare decât norma. Declarațiile Ministerului Mediului

Ministerul Mediului și Agenția de Mediu atenționează că, nivelul de poluare a aerului în Moldova se menține ridicat. În primele zile ale noului an s-a înregistrat concentrații sporite pentru particulele în suspensie  PM10mkm, limita fiind depășită de 2,8 ori.

Autoritățile din domeniul mediului anunță că, motivele care contribuit la acumularea poluanților în aer ar fi condițiile meteorologice neobișnuit de calde pentru această perioadă a anului, caracterizat prin influența aerului cald în combinație cu vântul  slab și prezența straturilor de reținere. ”Lipsa mișcării intensive a maselor de aer în direcția orizontală și verticală, au contribuit la menținerea acestor particule în stratul de la suprafața solului, contribuind la depășirea normelor sanitare pentru particulele PM10 mkm”, se arată ântr-un comunicat al Ministerului.

De asemenea, aceasta depășire semnificativă este condiționată și de nivelul ridicat a traficului rutier din unele sectoare, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor și din zonele industriale. Indicatorii sunt permanent monitorizați de Agenția de Mediu, care recomandă să nu ne alarmăm.

Autoritățile atrag atenția agenților economici care sunt cei mai mari poluatori că sunt obligați să treacă la un regim redus de lucru pentru a diminua poluarea, mai cu seamă, în orele de vârf, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile: ”În acest sens, CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție, trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării, în special cu PM10, având semnate acorduri de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic”.

Totodată, s-a solicitat  agenților economici care sunt dotați cu laboratoare de monitorizare a aerului, să treacă la prelevarea probelor zilnică, în special noapte.

Începând cu 3 ianuarie curent, Inspectoratul pentru Protecția Mediului efectuează verificări pentru identificarea companiilor care în procesul de încălzire a amplasamentelor ard pneuri, uleiuri uzate sau deșeuri de plastic, în vederea atragerii la răspundere pe răufăcători.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
HR-Consulting Ro DI_4373
Chișinău
cer senin
1.2 ° C
1.2 °
1.2 °
93 %
1.5kmh
0 %
lun
18 °
mar
9 °
mie
4 °
joi
8 °
vin
10 °
Intertext ro DI-4356