Industrii
AcasăActualÎn Moldova, consumatorii care trec la furnizori alternativi de gaze ar putea...

În Moldova, consumatorii care trec la furnizori alternativi de gaze ar putea fi obligați să plătească devieri tarifare. Parlicov i-a răspuns lui Usatîi

În Moldova, consumatorii care trec la furnizori alternativi de gaze ar putea fi obligați să plătească devierile tarifare acumulate de Moldovagaz. O scrisoare cu această propunere a fost publicată de ministrul Energiei, Victor Palicov, la 30 mai. El a trimis scrisoarea către ANRE încă în aprilie.

Parlicov a comentat declarațiile liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a spus că multe companii și cetățeni, care au semnat contracte cu furnizorii alternativi, plătesc 11-14 lei pe metrul cub de gaz.

”Toate „dezvăluirile” făcute ieri de Renato Usatîi nu sunt decât lectura cu intonație a scrisorii pe care am trimis-o în aprilie către ANRE și pe care o fac publică. Guvernul a sesizat inechitatea de pe piață și a solicitat ANRE să intervină. ANRE, ca regulator independent, trebuie sa vină cu o soluție ca acoperirea devierilor tarifare, formate începând cu 2021, să fie distribuită echitabil între consumatorii de gaz”, a scris ministrul pe pagina de Facebook.

El a menționat că, mâine, 31 mai, în cadrul Comisiei Situații Excepționale va interveni ca să grăbească intervenția reglementatorului.

Parlicov a explicat în scrisoarea sa că tariful la gaze stabilit de ANRE include un preț de achiziție de 927 de dolari pe mia de metri cubi, care ține cont și de devierile tarifare acumulate de Moldovagaz. Furnizorii alternativi de gaze au prețul de 400-500 de dolari.

Potrivit șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, devierile tarifare ale companiei se ridică acum la 1,2 miliarde de lei.

Menționăm că anterior Ceban a comentat și el declarațiile lui Usatîi. El a spus că achiziționarea gazului de către consumatorii casnici de la furnizorii alternativi reprezintă un risc mare. Motivul este reprezentat de posibilele fluctuații de preț și de volumul negarantat al gazului vândut.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.wippo.md/
https://mediagallery.md/home/ro/
https://casalot.md/ro/index.html
Chișinău
cer senin
12.2 ° C
13.2 °
12.2 °
82 %
2.1kmh
0 %
mie
29 °
joi
29 °
vin
29 °
sâm
28 °
Dum
25 °
https://www.intertext.md/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418