Industrii
AcasăActualÎn acest an, recolta estimativă de struguri se așteaptă a fi echivalentă...

În acest an, recolta estimativă de struguri se așteaptă a fi echivalentă anului 2021. Exporturile de vinuri au scăzut

În pofida secetei înregistrare la nivel național, recolta estimativă de struguri 2022 se așteaptă a fi echivalentă anului 2021. Pronosticurile recoltei de struguri este de 6,0 – 10,0 tone/ha, iar la procesare este de 250 mii tone de struguri. Mai mult, în primele 7 luni ale anului 2022 exporturile de vinuri au  înregistrat o scădere semnificativă la acest capitol față de perioada similară 2021, atât ca volum total (cu -25,6%, adică 52,9 mln. Litri), cât și ca valoare totală (-20,1%, adică 75,3 mln. USD). Datele au fost prezentate la cea de-a VI-a ediție a Conferinţei Naţionale a Filierei Vitivinicole „Recolta strugurilor 2022: particularități și valorificare”. Evenimentul a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului.

Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat că, viticultorii au un oficiu național deja creat care îi reprezintă în plan internațional cu succes. ”Pomicultura, zootehnia și alte domenii ale agriculturii tot tind să creeze astfel de oficii naționale, cu implicarea statului și a structurilor internaționale, pentru că proiectul ONVV s-a arătat a fi unul de succes. Astăzi, fiecare al patrulea cetățean din localitățile rurale este implicat în viticultură și vinificație. Este o cifră impresionantă. Noi considerăm că prin dimensiunea viticulturii se construiește o relație de raport social și de responsabilitate socială foarte mare față de locuitorii din Republica Moldova”, a precizat el.

Pe de altă parte, Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV a menționat că, în Republica Moldova, ca pe întregul glob, se înregistrează o schimbare a climatului, care implicit are impact major asupra viței-de-vie, favorizând înghețurile de primăvară și de toamnă, dar și apariția unor boli noi și dăunători.

”Sunt din ce în ce mai puține precipitații anuale (sub 400 mm/an) fapt ce reprezintă un stres hidric sever, cu efecte negative asupra strugurilor, vinurilor și sectorului în general. Chiar și în condițiile actuale, strugurii recoltați corespund calității, estimativ recolta 2022 se așteaptă a fi echivalentă anului 2021”, a declarat aceasta.

Potrivit lui John Riordan, Director adjunct al Misiunii USAID în Republica Moldova, impactul economic asupra industriei vinului de acum este similar cu embargoul rusesc din 2006 și 2013.

Totodată, Șefa Secției Cooperare, Delegația Uniunii Europene în R.M., Magdalena Mueller-Uri, a precizat: ”Peste 60% din exporturile moldovenești au ajuns în Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an. Băuturile au fost în top 5 dintre produsele de export din ultimii ani, crescând atât în volum, cât și în valoare. Vinurile moldovenești devin din ce în ce mai recunoscute pe plan internațional  pentru calitatea lor remarcabilă, drept dovadă fiind și obținerea diverselor medalii în ultimele luni. În ultimele luni, Uniunea Europeană a mobilizat peste 200 de milioane de euro ca răspuns de urgență și asistență microfinanciară a Republicii Moldova, pentru a diminua impactul crizei. Mai mult decât atât, au fost sporite și cotele de tarifare, iar rutele de transport au fost fortificate pentru a  facilita accesul la piețele UE”.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
ceață
12.7 ° C
14.2 °
12.7 °
99 %
2.1kmh
20 %
mie
22 °
joi
27 °
vin
24 °
sâm
30 °
Dum
21 °
Papir Print Ro DI-4406