Industrii
AcasăActualÎn 2022, recolta de mere poate fi semnificativ mai mică, dar asta...

În 2022, recolta de mere poate fi semnificativ mai mică, dar asta nu ne împiedică să căutăm noi piețe de desfacere

Conform prognozelor, în anul 2022, producătorii moldoveni vor avea o recoltă de cca 485 de mii de tone de mere. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, recolta va fi cu 180 de mii de tone mai mică, în comparație cu anul trecut. Datele au fost prezentate de Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct, în cadrul Conferinței anuale Progrosfruit, organizată de Asociația Mondială a Producătorilor de Mere și Pere (WAPA), transmite agrobiznes.md.

Totodată, țările UE și Marea Britanie prognozează pentru anul acesta o recoltă de 12,168 mil. de tone de mere, cu 152 de mii de tone, sau 1%, mai mult decât în anul 2021.

Reprezentanții Poloniei – cel mai mare producător de mere din UE, au anunțat că 65% din recolta prognozată (4,495 mil. de tone) va fi procesată, din cauza că producătorii polonezi, pentru a economisi resurse, nu au reușit să respecte tehnologiile de producere, iar calitatea fructelor a fost afectată.

Exporturile din Moldova

Chiar dacă recolta de mere din Moldova este în declin, fructele continuă să intre pe noi piețe. De exemplu, au apărut deja pe tejghelele din Arabia Saudită, iar în toamnă ar putea ajunge și în Egipt. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul unei întâlniri cu fermierii din Găgăuzia, gagauzinfo.md.  

Potrivit lui Bolea, discuțiile cu guvernul egiptean sunt deja în curs de desfășurare. El a adăugat că autoritățile nu caută noi piețe care să le înlocuiască pe cele existente, ci să le completeze. În același timp, producătorii moldoveni de mere sunt interesați să își păstreze piețele tradiționale.

„Obișnuiam să exportăm aproximativ 95% din merele noastre în Rusia, dar, din cauza evenimentelor recente, volumul livrărilor a scăzut la 70%. Dar, în orice caz, acesta este un procent foarte mare”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
nori împrăștiați
30.5 ° C
30.5 °
28.2 °
47 %
8.2kmh
40 %
Dum
29 °
lun
31 °
mar
34 °
mie
25 °
joi
27 °
Boncom Ro_DI_4405