Industrii
AcasăActual"Impozitul pe bunuri imobiliare nu poate fi ascuns ca un cec pe...

„Impozitul pe bunuri imobiliare nu poate fi ascuns ca un cec pe vânzări.” Reprezentantul AmCham explică de ce ar trebui majorată cota de impozitare

În capitala Moldovei, cota maximă de impozitare a bunurilor imobiliare este de 0,4%. În același timp, doar Chișinău și Bălți sunt evaluate pentru bunuri imobile, în timp ce toate celelalte clădiri și terenuri sunt impozitate la sume strict fixe, stabilite încă în 2002-2003. Pentru BP, șeful comitetului fiscal al Camerei de Comerț Americane (AmCham), Iurie Cicibaba, a explicat de ce ar trebui să fie majorat impozitul pe bunuri imobiliare și când va da roade investiția în evaluarea acestuia în toată țara. 

În opinia sa, statul nu impozitează ceea ce poate și trebuie să fie impozitat: „Moldova are cele mai mici cote pentru imobiliare, acest impozit este practic inexistent. Și asta în ciuda faptului că acesta nu poate fi ascuns, ca un cec pe vânzări”.

Cicibaba a spus că toată lumea din Chișinău resimte această taxă, mai ales după ce cota maximă a fost majorată la 0,4% din valoarea proprietății. În 2022, rata de impozitare este de 0,185%, ceea ce este mai puțin decât pragul.

Menționăm că în Bălți și Orhei impozitul pe bunuri imobiliare variază de la 0,1% la 0,3%, în Soroca – 0,1%, în Cahul de la 0,16% la 0,2%, iar în orașele transnistrene impozitul se plătește în funcție de suprafață – 0,07-0,5 ruble transnistrene pe metru pătrat, sau de la aproximativ 9 până la 62 de bani.

Reprezentantul AmCham este convins că guvernul ar trebui să investească în evaluarea tuturor bunurilor imobiliare din țară pentru a începe să le impoziteze. Cicibaba este încrezător că această investiție va da roade în 2-3 ani și că impozitarea corectă a bunurilor imobiliare va avea un impact asupra dezvoltării economice.

Expertul a explicat că proprietarii de imobile ar trebui să fie stimulați cu taxe. „Să presupunem că există un spațiu comercial pe care proprietarul nu îl folosește și nu dorește să îl dea în chirie. El nu are nimic de pierdut, pentru că impozitul pe care îl plătește este foarte mic în comparație cu banii pentru repararea clădirii. Adică, îi este mai ușor să aștepte un client bun care să cumpere o clădire goală pentru o sumă mare de bani. Dar dacă va fi introdusă o cotă de impozitare diferită: de exemplu, 0,2-0,3% pentru proprietățile care sunt folosite în afaceri și 0,5% pentru cele care nu sunt folosite, atunci proprietarul se va gândi să reducă prețul, să închirieze sau să vândă clădirea pentru ca aceasta să nu rămână nefolosită”, a sugerat Cicibaba.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni
Chișinău
cer acoperit de nori
-1.2 ° C
-0.8 °
-1.2 °
81 %
5.7kmh
100 %
Dum
-1 °
lun
-1 °
mar
-1 °
mie
2 °
joi
-4 °
Sandar_Vs Ro DI-4340