Industrii
AcasăActualImporturi de cereale ucrainene, amenințări și "distrugerea" fermierilor. BP a aflat ce...

Importuri de cereale ucrainene, amenințări și „distrugerea” fermierilor. BP a aflat ce se întâmplă și unde este adevărul

Republica Moldova nu va impune deocamdată restricții la importurile de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii Punctul pe AZI din 10 mai. Cert este că Ucraina, după ce a aflat despre intenția Republicii Moldova de a se alătura deciziei Comisiei Europene, a amenințat că va interzice importul tuturor produselor moldovenești în Ucraina. Totuși, acest șantaj este puțin probabil, crede fostul șef al Agrocereale, Igor Grigoriev. Dar dacă acest lucru totuși se va întâmpla, ar „distruge producătorii de legume și fructe”.

Potrivit lui Bolea, impunerea restricțiilor la import nu ar fi rezolvat nimic: nu ar fi crescut prețurile de vânzare pentru agricultorii moldoveni și nici nu ar fi redus costurile de producție. „Această decizie ar fi produs rezultate zero. Dimpotrivă, Ucraina ar fi impus restricții la importul de produse moldovenești și atunci s-ar fi pierdut mult”, a spus el.

Ministrul a avut o altă părere în urmă cu o săptămână. Pentru BP, pe 4 mai, el a confirmat că Ministerul Agriculturii elaborează deja un regulament în conformitate cu documentele adoptate de UE.

Apropo, tranzitul nu va fi afectat de interdicție. „Tranzitul nu ne afectează în mod negativ. Datorită tranzitului, Calea Ferată din Moldova a reușit să se reabiliteze și să majoreze salariile angajaților. Noi suntem interesați să dezvoltăm transportul feroviar. Acesta este mult mai profitabil decât transportul rutier”, a argumentat Bolea.

Cu toate acestea, deși importurile nu au fost interzise, autoritățile intenționează să monitorizeze la fiecare două zile volumul de cereale și semințe oleaginoase importate din Ucraina în Moldova. Acest lucru este necesar pentru a nu supraaglomera instalațiile de depozitare și pentru a lăsa loc pentru cerealele moldovenești. În plus, elevatoarele din Moldova permit stocarea a circa trei milioane de tone de produse.

Anterior, fermierii s-au plâns că, din cauza cantității mari de cereale ucrainene, prețurile de pe piață sunt scăzute și nu este profitabil pentru ei să își vândă produsele. Cu toate acestea, această problemă nu va fi rezolvată de interdicție. „Marile companii exportatoare din Moldova au cumpărat cereale ucrainene și le-au exportat ocolind piața moldovenească. Ideea este că exportatorii nu au cumpărat cereale de pe piața internă. Ca urmare, fermierii au rămas cu propriul lor grâu, iar dacă este mult, prețurile sunt și mai mici. Iar costul de producție este mare, deoarece a fost cultivat atunci când atât combustibilul, cât și îngrășămintele erau scumpe”, a explicat ministrul.

El a mai spus că volumul importurilor de produse agricole din Ucraina este nesemnificativ – doar 177 de tone de grâu și 4.000 de tone de semințe de floarea-soarelui. Dar aceasta este o informație suspectă, având în vedere statisticile. De exemplu, datele expertului Iurie Rija arată că, în perioada iulie 2022 – aprilie 2023, Moldova a importat 585.300 de tone de cereale și semințe oleaginoase, în mare parte prin intermediul zonelor economice libere. Astfel, mai mult de 90% din cerealele și oleaginoasele importate provin din Ucraina. Și unde este adevărul?

BP a vorbit cu Grigoriev. Acesta a spus că, de la începutul războiului, produsele ucrainene au parazitat practic Moldova noastră. „Dacă comercianții noștri vindeau produse ucrainene, acestea treceau prin zone economice libere și depozite și mergeau spre alte destinații, fie că era vorba de România, Bulgaria sau Turcia. Noi avem producție proprie, dar începând cu luna februarie a anului trecut a existat o substituire a exporturilor din cauza faptului că produsele ucrainene au fost inundate în cantități mari pe piața Dunăre-Marea Neagră. Până în 2022 nu au fost niciodată prezente aici. Ca urmare, a existat dumping – prețurile au scăzut, iar produsele moldovenești au devenit necompetitive. În plus, sau mai bine zis în minus, logistica a devenit mai scumpă”, a explicat fostul director al Agrocereale.

Alexandr Slusari, șeful Asociației „Forța Fermierilor”, a declarat că de vină sunt holdingurile offshore, care au făcut presiuni asupra autorităților și au decis să elimine fermierii mici și mijlocii din sate. De asemenea, a mai spus că Bolea s-a umbrit pe sine în această mișcare. Despre el însuși, Slusari a scris pe Facebook că nu vrea să facă parte dintr-un spectacol de teatru al absurdului cu decorații europene și actori moldo-sovietici.

Grigoriev este sigur că Forța Fermierilor a creat artificial această situație, a decis să semene panică și să se promoveze prin speculații. În același timp, el a calificat amenințările Ucrainei drept puțin probabile. „Cred că Ucraina nu va face acest lucru. Cel mai probabil, această decizie a fost emoțională și a fost declanșată de acțiunile asociației”, a sugerat el.

Cu toate acestea, dacă Ucraina ar interzice importurile de produse moldovenești, aceasta ar distruge pur și simplu agricultorii de fructe și legume. Motivul este că o mare parte din aceste produse au fost exportate în Ucraina de la începutul războiului. Acest lucru a fost confirmat cu o zi înainte de directorul Moldova Fruct, Iurie Fala, iar astăzi de însuși Bolea. Acesta din urmă a precizat că 80% din piersicile moldovenești sunt importate în Ucraina. „În plus, cerealele ar urma să fie și ele atacate, deoarece Moldova își face majoritatea exporturilor de cereale prin portul Reni, care înainte de război funcționa pentru 90% din produsele locale. Dacă Ucraina ar anula importurile, am pierde accesul la acest port, precum și la alte porturi fluviale ucrainene spre Marea Neagră (Izmail, Vnukovo și altele)”, a declarat Grigoriev.

În total, guvernul intenționează să aloce 100 de milioane de lei fermierilor în următoarele săptămâni pentru a-i compensa pentru pierderile cauzate de prețurile scăzute ale produselor lor. „Scopul nostru este de a acționa în interesul tuturor agricultorilor moldoveni”, a conchis premierul Dorin Recean. Iar noi vom vedea cum îi va ajuta acest lucru pe fermieri.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
45 %
2.1kmh
0 %
mie
20 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
20 °
Dum
21 °