Industrii
AcasăActualIgor Dodon, reținut pentru 72 de ore. Procuratura: Bunurile și banii utilizați...

Igor Dodon, reținut pentru 72 de ore. Procuratura: Bunurile și banii utilizați la comiterea infracțiunilor depășesc valoarea de zeci de milioane de lei

Astăzi, pe parcursul zilei de 24 mai, procurorii anticorupție împreună cu CNA și SIS au descins cu percheziții în mai multe locații legate de fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățire ilicită, trădare de patrie, corupere pasivă și finanțarea ilegală a partidului, care au avut loc în perioada anilor 2014-prezent. Subiecții principali ai anchetei sunt ex-președintele RM, precum și persoane interpuse ale acestuia, alte persoane care au tangență la săvârșirea faptelor instrumentate. Anunțul a fost făcut de procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, în cadrul unui briefing de presă.   

Potrivit acesteia, bunurile și banii care au fost utilizați la comiterea infracțiunilor investigate depășesc valoarea de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile și mijloace de transport.

”În rezultatul perchezițiilor la persoanele anchetate au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, chitanțe, documente, recipise, care au fost ridicate și urmează a fi examinate în cadrul cauzei respective. Bunurile de lux care au fost depistate urmează a fi investigate minuțios și supuse verificărilor, în vederea stabilirii faptului dacă acestea au tangență la îmbogățirea ilicită”, a declarat Cazacov.

Ea a spus că, în cadrul efectuării perchezițiilor una din persoane a încercat să distrugă probele prin înghițire – înscrisurile depistate la domiciliu care confirmă tranzacții cu bunuri imobile în valoare ce depășesc suma de 700 de mii de euro. În același timp, la persoana respectivă au fost găsite și alte surse bănești în valoare de peste 37 de mii de euro.

De asemenea, în contextul infracțiunilor investigate în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid sume bănești în valută ce depășește 17 mii de euro și 1000 de dolari.

”Fiind investigate infracțiunile menționate, perchezițiile efectuate au permis de a constata că doar la începutul anului 2022, persoanele supuse cercetărilor au beneficiat de unele surse pe care nu le cunoaștem, în vederea obținerii unor tururi turistice care depășesc suma de este patru milioane de ruble rusești”, a mai adăugat procurorul.

Astfel, Procuratura Anticorupție a menționat că, în urma acțiunilor desfășurate, două persoane au fost reținute pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor, precum și riscuri care demonstrează comiterea infracțiunilor investigate.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
cer senin
31.1 ° C
31.2 °
31.1 °
89 %
4kmh
0 %
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
31 °
mar
35 °
Birotix Com ro DI-4407