Industrii
AcasăActualGuvernul va împrumuta 300 milioane de dolari de la BERD pentru a...

Guvernul va împrumuta 300 milioane de dolari de la BERD pentru a face stocuri de gaz

Autoritățile vor obliga Energocom să achiziționeze anumite cantități de gaze naturale și să le stocheze în depozite subterane pentru a le utiliza în situații de urgență. Pentru asta Guvernul va împrumuta 300 milioane de dolari (peste 5,5 miliarde de lei). Acest lucru este stipulat într-un proiect de hotărâre de guvern privind obligația de a presta un serviciu public de asigurare a securității aprovizionării și stocării gazelor naturale în situații de urgență, transmite Infomarket.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și este în agenda ședinței Guvernului. Proiectul este menit să creeze un mecanism juridic pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Moldovei.

Se preconizează că, prin acest mecanism, Energocom va cumpăra gazele naturale și le va stoca în depozitele subterane de gaze (în funcție de capacitatea de stocare disponibilă și de costurile serviciilor de stocare), iar Moldovagaz, care are obligația de a furniza un serviciu public de aprovizionare de urgență cu gaze naturale, va cumpăra gazele naturale stocate în baza unui acord-cadru de vânzare-cumpărare.

Vânzarea gazelor naturale se va efectua în cazul încetării sau limitării livrărilor de gaze naturale pe piață în baza contractelor existente de către furnizorul garant; furnizării către consumatori a unor volume suplimentare de gaze peste cele stabilite prin contractele existente încheiate de către furnizorii garanți; în cazul în care prețul gazelor naturale stocate și furnizate de Energocom este mai mic decât prețul curent al gazelor naturale stabilit de către furnizorii garanți.

Energocom intenționează să se împrumute de la BERD și/sau de la alte instituții financiare internaționale pentru a finanța achiziționarea și/sau depozitarea gazelor naturale.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Papir Print Ro DI-4406
Chișinău
cer senin
18.2 ° C
18.9 °
16.2 °
49 %
6.7kmh
0 %
lun
15 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
21 °
Intertext ro DI-4356