Industrii
AcasăActualGuvernul intenționează să aprobe Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.  Scopul...

Guvernul intenționează să aprobe Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.  Scopul strategic – sporirea calității vieții oamenilor

Guvernul intenționează să aprobe în ședința de mâine, 23 septembrie, Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Proiectul a fost elaborat în vederea definirii unei viziuni de dezvoltare a Republicii Moldova în centrul căreia este cetățeanul, beneficiarul dezvoltării într-o țară prosperă, europeană și rezilientă.

Potrivit notei informative a proiectului de lege, documentul descrie direcțiile de dezvoltare a țării și adaptează prioritățile, obiectivele, indicatorii și țintele angajamentelor internaționale asumate de către Republica Moldova la contextul național, inclusiv Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și angajamentele care derivă din statutul de țară-candidat pentru aderarea la UE, dar și Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030.

”Pandemia COVID-19, crizele energetice, creșterile accelerate ale prețurilor, secetele și inundațiile recurente, crizele economice și criza de securitate regională – toate evidențiază importanța unui document de planificare care să contribuie, atât la o adaptare mai bună la noile realități, cât și să catalizeze procesul de dezvoltare prin valorificarea oportunităților și prevenirea activă a riscurilor”, se arată în nota informativă a proiectului.

Totodată, obiectivele strategice ale SND „Moldova Europeană 2030” reflectă cele 10 dimensiuni utilizate pentru măsurarea calității vieții la nivelul Uniunii Europene: veniturile, condițiile de trai, educația, cultura, sănătatea, solidaritatea socială, încrederea în guvernare, încrederea în justiție, securitatea umană și calitatea mediului.

Astfel, SND „Moldova Europeană 2030” stabilește 10 obiective generale, și anume:

  1. Creșterea veniturilor din surse durabile și atenuarea inegalităților;
  2. Îmbunătățirea condițiilor de trai;
  3. Garantarea educației relevante și de calitate pentru toți pe întreg parcursul vieții;
  4. Ridicarea nivelului de cultură și de dezvoltare personală;
  5. Îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mintală a populației prin contribuția activă a unui sistem de sănătate modern și eficient, care răspunde nevoilor fiecărui individ;
  6. Un sistem de protecție socială solid și incluziv;
  7. Asigurarea unei guvernări eficiente, incluzive și transparente;
  8. Edificarea unui sistem de justiție echitabil, incoruptibil și independent;
  9. Promovarea unei societăți pașnice și sigure;
  10. Asigurarea unui mediu ambiant sănătos și sigur.

De asemenea, proiectul SND „Moldova Europeană 2030” va ghida asistența partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova în raport cu prioritățile naționale de dezvoltare și va asigură o mai bună coordonare a proiectelor și resurselor acestora.

Menționăm că, Guvernul își va desfășura ședința de mîine, 23 septembrie, în deplasare, la Cahul.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
cer senin
19.4 ° C
20.2 °
19.4 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
19 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
24 °
joi
26 °
Boncom Ro_DI_4405