Industrii
AcasăActualGuvernul alocă milioane de lei pentru instituțiile de învățământ superior. Topală: Această...

Guvernul alocă milioane de lei pentru instituțiile de învățământ superior. Topală: Această reorganizare a instituțiilor vine cu bani în plus

Guvernul alocă 290 de milioane de lei pentru 13 instituții de învățământ care vor derula 20 de proiecte. Totodată, vor fi alocate alte 23 de milioane de lei pentru cercetători. Astfel, totalul alocat sistemului de învățământ este de 312 milioane de lei. Declarația a fost făcută astăzi, 15 iulie, de Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în cadrul unei conferință de presă.

„Vrem să valorizăm excelență, să cultivăm talentul și să facem din educația care ne unește în jurul tinerilor noștri. Această reorganizare a instituțiilor vine cu bani în plus, de aceea astăzi anunț o primă alocare de fonduri cu efect imediat către universități și cercetători. Alocarea fondurilor a fost aprobată transparent, cu vot unanim, ieri, 14 iulie  de către Comitetul de evaluare multidisciplinar, constituit din reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Finanțelor, Cancelariei de Stat și altor agenții relevante, precum și experți naționali care s-au întrunit într-o ședință”, a declarat Anatolie Topală.

Potrivit lui, dintre entitățile care au fost selectate de către comisia de concurs, șapte sunt instituții de învățământ superior publice:

  • Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” – 43,3 milioane de lei;
  • Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” – 43,1 milioane de lei;
  • Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul – 9,1 milioane de lei;
  • Universitatea de Stat din Moldova – 42 de milioane de lei;
  • Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți – circa 40 de milioane de lei;
  • Academia de Studii Economice a Moldovei – 12,6 milioane de lei;
  • Universitatea Tehnică a Moldovei – 43,2 milioane de lei.

Suma totala de 233 de milioane de lei urmează să fie utilizată pentru dotarea și modernizarea sălilor de studii, laboratoarelor, centrelor de cercetare și modernizare a programelor de studii.

El a menționat că, urmează să fie renovate și dotate cu echipamente 52 de laboratoare și centre ce cercetare, 67 de săli de curs și alte spații de instruire, 18 centre didactice și de consiliere pentru studenți. Peste 20 de mii de studenți și circa 1.500 de cadre didactice vor beneficia de aceste investiții.

”Comisia de concurs a selectat șase colegii pedagogice pentru a fi finanțate: Colegiul Mihai Eminescu din Soroca – 11 milioane de lei; Colegiul Iulia Hașdeu din Cahul – 6,8 milioane de lei; Colegiul Mihai Ciachir din Comrat – 7,7 milioane de lei; Colegiul Alexei Mateevici din Chișinău – 16,2 milioane de lei; Colegiul Vasile Lupu din Orhei – 4,3 milioane de lei; Colegiul pedagogic Ion Creangă din bălți – 9,3 milioane de lei. Aceste instituții vor beneficia de 55 de milioane de lei, iar banii vor fi investiți în renovarea edificiilor și dotarea sălilor de studii. Suma de circa 290 de milioane de lei este prima alocare de fonduri în sistemul de învățământ. Cea de-a doua urmând să fie acordată la începutul anului viitor”, a precizat Topală.

Pentru domeniul cercetării va fi alocată suma de 23 de milioane de lei. Potrivit ministrului, acești bani vor fi investiți în oameni pentru a-i încuraja să facă cercetare în Republica Moldova.

Totodată, ministrul a spus că astăzi se va întâlni cu rectorii și directorii instituțiilor de cercetare care vor fuziona, pentru a discuta planul de acțiuni pentru executarea hotărârii de Guvern care a fost astăzi publicată.

Mai exact, Topală a menționat că ministerul va emite ordinile cu privire la executarea hotărârii privind fuziunea, va fi repartizată comanda de stat pe domeniile generale de studii la universitățile restructurate. Admiterea la studii se va realiza în 13 instituții publice de învățământ superior începând cu 25 iulie, angajații instituțiilor absorbite vor fi transferați în instituțiile publice absorbante cu respectarea prevederilor. Studenții înmatriculați vor fi transferați la aceleași programe de studii, cu aceleași taxe stabilite anterior. Transferul se va efectua până la 25 august 2022.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Intertext ro DI-4356