Industrii
AcasăActualGuvernul a pregătit un plan de acțiuni pentru aprovizionarea cu lemn de...

Guvernul a pregătit un plan de acțiuni pentru aprovizionarea cu lemn de foc. Care va fi prețul de vânzare a lemnului

Guvernul a pregătit un plan de acțiuni pentru aprovizionarea cu lemn de foc pentru perioada rece 2022 – 2023. Planul urmărește consumul echitabil și responsabil al resurselor de lemne de foc pe durata sezonului rece, în funcție de necesitățile cetățenilor, în mod special ale categoriilor social vulnerabile, familiilor sărace și vârstnicilor. Declarația a fost făcută astăzi, 04 august, de Secretarul General al Guvernului Republicii Moldova, Dumitru Udrea, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit Secretarului General, Guvernul va asigura lemn de foc pentru consumatorii casnici la un preț similar cu cel de anul trecut. Astfel, în acest an prețul de vânzare a lemnului de specii tari va varia între 550 lei și 875 de lei per metru stern, iar pentru lemnul moale prețurile vor varia între 350 si 475 de lei. Pentru ca prețul lemnului să nu crească, Guvernul a subvenționat Agenția Moldsilva cu peste 64 de milioane de lei.

Totodată, Udrea a menționat că, întreprinderile silvice vor vinde lemn doar gospodăriilor casnice și instituțiilor publice, în special celor din învățământ. Agenții economici nu vor putea cumpăra de la Moldsilva lemne de foc pentru comercializare.

Oficialul susține că, în prima tranșă de vânzări planificată pentru octombrie – noiembrie 2022, fiecare gospodărie casnică care face parte dintru-un grup social vulnerabil sau reprezintă o familie care se încălzește doar cu lemne, va putea cumpăra la un preț plafonat, până la 3 metri stern de lemne. ”În cea de a doua tranșă, decembrie 2022 – ianuarie 2023, Agenția Moldsilva va acorda adițional masă lemnoasă în funcție de condițiile climaterice și stocurile disponibile”, a precizat el.

”Livrările de lemn de la întreprinderile silvice către casele oamenilor trebuie să aibă loc doar în timpul zilei, iar transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale, pe numele proprietarilor de gospodării casnice, care au cumpărat lemnul, cu indicarea volumului transportat. Vom crește și sancțiunile pentru tăierile ilicite a lemnului”, a declarat Udrea.

De asemenea, el a comunicat că, în scurt timp Guvernul va lansa adițional o linie verde dedicată informării populației despre disponibilitatea stocurilor de lemne. Cetățenii vor putea folosi linia verde pentru a sesiza autoritățile despre tăierea ilicită sau nereguli în procesul de distribuție a lemnului.

Oficialul a mai spus că, începând cu sfârșitul lunii septembrie volumul de lemn de foc pentru vânzare va fi afișat săptămânal de Agenția Moldsilva.

 

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
cer senin
18.3 ° C
18.3 °
18.2 °
88 %
5.1kmh
0 %
joi
30 °
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
34 °
lun
30 °
Tehgaz Grup S.R.L.