Industrii
AcasăActualGuvernul a introdus mecanisme noi de ajustare a valorii contractelor achiziţiilor publice...

Guvernul a introdus mecanisme noi de ajustare a valorii contractelor achiziţiilor publice în domeniul construcţiilor

Valorile contractelor de achiziție publică de lucrări vor putea fi ajustate prin mecanisme noi, urmare a creșterilor de prețuri, în special din domeniul construcțiilor. Guvernul a aprobat ieri, 27 aprilie, proiectul de modificare a Regulamentului privind ajustarea periodică a valorii contractelor de achiziții publice mai mari de un an.

Potrivit Ministerului Finanțelor, prin această măsură, se va asigura continuarea executării contractelor de achiziție publică de lucrări, astfel încât să nu se ajungă la neexecutarea sau la stoparea lucrărilor.

Conform proiectului, ajustarea se va realiza în baza actualizării prețurilor de cost, precum și ținând cont de rata inflației și a deflației. În acest sens, în Regulament vor fi introduse noțiuni noi, iar unele noțiuni se vor modifica.

De asemenea, proiectul prevede introducerea unei noi formule, care reglementează posibilitatea de ajustare a prețului contractelor de achiziție publică de lucrări în baza prețurilor aferente materialelor de construcție, luând în considerare orice creștere sau diminuare a acestora. Astfel, actualizarea prețurilor componente prețului de cost se va efectua luând în considerație: creșterea salariului, prețul la materiale și prețul la combustibil.

Totodată, subiecții participanți la procesul de achiziție vor putea să selecteze formula în baza căreia se va efectua ajustarea contractelor, condiție ce urmează a fi prevăzută în documentația de atribuire de către autoritatea contractantă.

Proiectul, de asemenea, completează Regulamentul cu un nou capitol, care stabilește procedura de examinare a solicitării de ajustare și modul de actualizare a prețurilor la componentele prețului de cost.

Actualmente, ajustarea valorii contractului de achiziții publice încheiat pe un termen mai mare de un an se efectuează ținând cont de rata inflației sau deflației calculată pentru anul precedent ajustării și publicată de Biroul Național de Statistică.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni