Industrii
AcasăActualGuvernul a denunțat Acordul privind livrarea mărfurilor între organizațiile statelor membre ale...

Guvernul a denunțat Acordul privind livrarea mărfurilor între organizațiile statelor membre ale CSI. Recean: Acest acord și-a pierdut din actualitate

În cadrul ședinței de astăzi, 17 mai, Guvernul a aprobat denunțarea Acordului privind condițiile generale de livrare a mărfurilor între organizațiile statelor membre ale Comunității Statelor Independente(CSI). Potrivit Prim-ministrului, Dorin Recean, acest acord și-a pierdut din actualitate. Totodată, el  asigurat companiile și mediul de afaceri că denunțarea acestui acord nu lezează interesele lor și nu le afectează activitatea.

”La momentul actual Republica Moldova aplică o economie de piață, iar livrarea mărfurilor este efectuată în baza contractelor individuale între agenții economici, astfel acordul în cauză și-a pierdut actualitatea și nu este necesară negocierea și semnarea unui alt tratat internațional în acest domeniu”, a declarat Vadim Gumene, secretar de stat al Ministerului Economiei.

El a spus că, un alt motiv ar fi lipsa de aplicabilitate și depășirea termenului îndelungat și necorespunderea relațiilor actuale. Totodată, potrivit lui, denunțarea acordului nu va avea repercusiuni negative asupra agenților economici din Republica Moldova.

În același timp, premierul Dorin Recean a specificat de ce un altfel de acord nu este practic: ”În 1992, cred că lumea se mai gândea că Uniunea Sovietică o să mai trăiască și atunci se întâlnește Guvernul de la Chișinău cu Guvernul nu știu care acolo și se înțeleg că merele se vând la acest preț etc. Gata s-a terminat. Nu mai funcționează așa economia de piață. Din acest motiv se fac aceste denunțări ale acestor acorduri. Ele nici o dată nu au fost utile, iar acum cu atât mai mult”.

Menționăm că, Acordul nu stabilește în mod expres procedura stingerii, retragerii sau a denunțării sale. Guvernul Republicii Moldova în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la dreptul tratatelor, încheiată la 23 mai 1969, va notifica cu cel puțin 12 luni înainte intenția sa de a denunța tratatul. Respectiv, Comitetul Executiv CSI, în conformitate cu prevederile aceleași Convenției va solicita statelor membre să prezinte opiniile sale, în decurs de 12 luni, după care denunțarea va avea efect.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
17.2 ° C
17.2 °
17.2 °
72 %
3.1kmh
0 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
23 °
mar
24 °
mie
16 °