AcasăConstrucțiiGuvernul a aprobat Cadastrul funciar pentru 2021

Guvernul a aprobat Cadastrul funciar pentru 2021

În cadrul ședinței de Guvern de astăzi, a fost aprobat Cadastrul funciar pentru anul 2021, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Așadar, în perioada 1 ianuarie 2020 – 1 ianuarie 2021, specialiștii pentru reglementarea regimului proprietății funciare au inclus modificări ale suprafețelor terenurilor după categoriile de destinație și de folosință, forme de proprietate, deținători funciari ai satelor, orașelor, raioanelor și UTA Găgăuzia. La întocmirea Cadastrului funciar s-au luat în evidență terenurile noi valorificate, cu includerea lor în circuitul agricol, sădirea și defrișarea plantațiilor perene, perdelelor forestiere de protecție, dar și edificarea sau casarea sistemelor de irigare și desecare.

Conform datelor Cadastrului, suprafața totală a țării constituie 3384,7 mii hectare. La 1 ianuarie 2021, suprafața totală a terenurilor cu destinație agricolă era de 2129,5 mii hectare. Suprafața terenurilor irigate constituie 217,94 mii hectare. Comparativ cu situația din 1 ianuarie 2020, se constată o diminuare a fondului de rezervă cu 41,24 mii hectare, ca urmare a excluderii terenurilor ocupate de construcții și anexe a fostelor unități agricole.

Terenurile proprietate publică a statului constituie 783,87 mii ha, cele ale unităților administrativ-teritoriale – aproape 700 mii ha, iar terenurile aflate în proprietate privată ocupă o suprafață de peste 1901,5 mii ha.

Cadastrul funciar este un sistem unitar și obligatoriu pentru evidența tehnică, economică și juridică a tuturor terenurilor de pe teritoriul Republicii Moldova indiferent de destinația și tipul lor de proprietate. Cadastrul funciar asigură autoritățile administrației publice centrale și locale, întreprinderile, instituțiile, organizațiile interesate și cetățenii cu informații despre statutul juridic al terenurilor, suprafețele și calitatea acestora, titularii dreptului de proprietate și de folosință asupra terenului.

Sursa: moldpres.md

alocapitala
bazadedate

La „Trei întrebări fără politică” răspunde Galina Zablovscaia

Continuăm rubrica noastră "Trei întrebări fără politică". Astăzi, la întrebări răspunde Galina Zablovscaia. Scurtă prezentare: Galina Zablovckaia este inginer-electronist după specialitate. Şi-a început activitatea profesională...
Real Business Ro DI_4371
Chișinău
cer acoperit de nori
7.7 ° C
8.2 °
7.7 °
97 %
0.5kmh
90 %
joi
12 °
vin
18 °
sâm
20 °
Dum
25 °
lun
19 °
Boncom Ro_DI_4339