Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS), Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a solicitat astăzi, 12 mai, în cadrul ședinței parlamentului, audierea Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei(BNM), Octavian Armașu. Totodată, deputatul BCS, Petru Burduja a propus să fie audiat concomitent și Prim-ministrul Natalia Gavrilița.
”Trecem printr-o perioadă extrem de complicată economic vorbind, vedem ce se întâmplă pe piața financiară, o inflație record în regiune. În țara noastră trece mult peste media din regiune. Dar sunt lucruri care trebuie să fie gestionate. În acest sens, avem instituția care este responsabilă de controlul prețurilor și gestionarea inflației – Banca Națională a Moldovei(BNM), de aceea este propunerea să invităm pentru săptămâna viitoare Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe pentru a înțelege și a vedea cum anume BNM gestionează inflația, și după care să-l audiem și în plenul Parlamentului, ca să avem împreună o înțelegere asupra problemei ce este făcut, ce trebuie făcut, ce nu se poate face”, a declarat Alaiba.
În același timp, deputatul BCS, Petru Burduja a solicitat ca pe lângă guvernatorul BNM să vină și premierul Natalia Gavrilița în Parlament ca să exprime poziția Guvernului și să spună ce măsuri și instrumente pregătește ca țara noastră să facă față la aceste provocări.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu a răspuns că acest aspect trebuie analizat în comisia economie.
În context, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea a menționat că, astfel de audieri au avut loc recent, dar fără rezultate și a specificat că este înregistrat un proiect de hotărâre prin care parlamentul declară activitatea BNM ca una nesatisfăcătoare ceea ce permite și schimbarea conducerii BNM.
”Această inițiativă este înregistrată în Parlament și nu aveți decât să vă expuneți pe marginea ei. Vă aduc aminte că recent am avut aceste audieri în plen, da nu am primit răspunsuri clare de ce Banca Națională majorează frecvent rata de dobândă, iar creditele devin mai scumpe, ceea ce dăunează și bate în cetățenii RM, în situația în care veniturile băncilor comerciale sunt în creștere datorită politicilor BNM. Nu am primit un răspuns clar referitor la inflație. Dacă este dorință de a mima aceste audieri nu aveți decât”, a precizat Batrîncea.