Industrii
AcasăActualGuvernatorul BNM: Cea mai mare contribuție la creșterea inflației o au prețurile...

Guvernatorul BNM: Cea mai mare contribuție la creșterea inflației o au prețurile la produsele alimentare și combustibil

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu a prezentat astăzi, 15 februarie, Raportul asupra inflației și decizia de politică monetară. Astfel, potrivit lui, în continuare se așteaptă prețuri înalte la produsele alimentare și combustibil.

Inflația a atins nivelul de 13,9% la finele anului 2021 și 16,6% la finele lunii ianuarie.  Cauzele care au generat această inflație sunt valurile de creștere a prețurilor venite din exterior și au venit pe piața noastră exact când piața își revenea rapid. Cea mai mare contribuție la creșterea inflației o au prețurile la produsele alimentare și combustibil”, a declarat Armașu.

Potrivit, Guvernatorului BNM, ar putea să fie o scădere a prețurilor în 2023, dar incertitudinea este destul de mare. Inflația va fi înaltă până în trimestrul III din anul 2022, după care speră că ritmul de creștere al prețurilor să înceapă să se tempereze.

”Inflația de bază urmează să mai crească. Vom avea un ritm de creștere înalt încă 2-3 trimestre, după care vom reveni la un ritm de creștere normal. Încă urmează să avem anumite ajustări a tarifelor care vor da o accelerare a ritmului de creștere a prețurilor”, a menționat Octavian Armașu.

Totodată, el a anunțat că BNM a decis să majoreze rata de bază la principalele operațiuni cu 2 puncte procentuale, de la 8,50 la 10,50. Se vor majora și ratele dobânzii la creditele overnight cu 2 puncte procentuale. Normele la rezervele obligatorii rămân neschimbate.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
MGM ro DI-4357
Chișinău
ceață
12.7 ° C
14.2 °
12.7 °
99 %
2.1kmh
20 %
mie
22 °
joi
27 °
vin
24 °
sâm
30 °
Dum
21 °
Tehgaz Grup S.R.L.